Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen wordt vaak niet herkend. Toch komt dit steeds vaker voor. Hoe kan dat?

Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen

Hoogfunctionerend autisme komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Bij vrouwen wordt dit echter lang niet altijd opgemerkt. Hoogopgeleide vrouwen zien bepaalde problemen vaak niet als typische autisme kenmerken. Ook worden deze kenmerken vaak niet herkend door artsen, psychologen of andere hulpverleners. Juist vrouwen onderdrukken vaak hun negatieve gedachten.  Ze wijten de onrust in hun hoofd aan concentratieproblemen, stressklachten en moeheid. Naar andere oorzaken wordt niet gekeken. Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen kan dan ook lang onopgemerkt blijven. Dat wil niet zeggen dat het er niet is.

Kenmerken hoogfunctionerend autisme bij vrouwen

De volgende autisme kenmerken komen vaak bij vrouwen met hoogfunctionerend autisme voor:

 • Een zeer goed geheugen en scherp inzicht in (complexe) zaken

 • Zeer punctioneel tegen het perfectionistische aan

 • Snel denkend en vaak te snel voor anderen

 • Voelt zich snel overprikkeld en extra gevoelig voor stress

 • Vaak het gevoel te hebben er niet bij te horen of boven anderen te staan

 • Probeert emoties zo veel mogelijk te onderdrukken

 • Sterke ontwikkelingsdrang en zichzelf willen bewijzen

 • Vaak een negatief zelfbeeld en laag gevoel van eigenwaarde

 • Goed in staat om hun sociale tekortschieten te maskeren

 • Sterk uitblinken in specifieke talenten of uitzonderlijke gaven

 • Erg gevoelig voor een burn-out of overbelasting

 • Goed in staat om een autonoom leven te leiden zonder intensieve contacten

 • Zeer gestructureerde controle en niets uit handen willen geven

 • Loopt continue op haar tenen op het werk om tekortkomingen te verberge

Waarom is hoogfunctionerend autisme bij vrouwen moeilijk te herkennen?

Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen is vaak lastig te herkennen. Niet in de laatste plaats omdat vrouwen willen voldoen aan de sociale regels, zorgzaamheid, en ouderschap. Daarnaast willen de meeste ook werken en een gezin combineren. Juist omdat autisme bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen, blijft het vaak lang onopgemerkt. Ook zullen vrouwen met deze vorm van autisme proberen hun autisme kenmerken te camoufleren en te onderdrukken. Echter kan dit op ten duur leiden tot extreme vermoeidheid, stress, chaos in het hoofd, burn-out symptomen of terugkerende depressieve klachten.

In deze blogs hieronder kun je hier meer over lezen:

Lees meer over overprikkeling bij autisme
Lees meer over autisme en depressie
Lees meer over een autistische burn-out 

Hoogfunctionerende vrouwen met autisme op de werkvloer 

Vrouwen met hoogfunctionerend autisme kunnen zeker opklimmen tot hogere posities in organisaties. Hetzij wel met bepaalde (soms onzichtbare) autistische karaktereigenschappen. Vaak weten deze vrouwen dit aardig goed te verbloemen. Het komt regelmatig voor dat vrouwen met deze vorm van autisme zich niet gehoord en begrepen voelen. Ook voelen ze zich soms ondergewaardeerd. Ze hebben vaak goede dingen in te brengen, maar worden niet altijd serieus genomen. Door anderen worden hun goede ideeën of verbeterpunten in diverse werkprocessen al snel als negatief kritisch gezien. Tel daarbij de toch vaak hoge werkdruk op en het continue op de tenen lopen om de boel bij te benen. De stress en vermoeidheid zal steeds meer toenemen. Dit levert veel prikkels, onrust, onoverzichtelijkheid en problemen op het werk op.

Hoe ervaren deze vrouwen autisme in hun dagelijks leven?

Hoogontwikkelde vrouwen met autisme voelen vaak een sterke drang naar ontwikkeling. Die drang kan heel sterk zijn. Daarbij moeten ze in de praktijk werken, leren, huishouden en kinderen opvoeden ook nog zien te combineren. Dit kan erg zwaar vallen. Deze vrouwen hebben vaak een breed inzicht en grote interesse in de wereld om hen heen. Sterk verbeteringsgericht en een sterke focus op hun eigen vakgebied. Ze deinzen er ook niet voor terug om meer taken op zich te nemen. Vrouwen met hoogfunctionerend autisme zijn over het algemeen niet-conformistisch vrouwelijk. Met hun vaardigheden zijn ze vaak moedig, hebben typische ‘mannelijke’ trekjes en voelen zich ook goed op hun gemak in een mannelijke werkomgeving waar niet wordt gezeurd over koetjes en kalfjes. Ze praten liever over serieuze onderwerpen die hun aandacht hebben en vermijden ‘small talks’ over dagelijkse routines en ditjes en datjes.

Lees ook ons blog hoogfunctionerend autisme HBO opgeleiden. 

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Denk jij dat hoogfunctionerend autisme bij vrouwen op jou van toepassing is? Loop je tegen diverse dingen aan en heb je hulp nodig? Het Autisme Centrum kan hier maatwerk training of coaching voor opzetten. Heb je vragen of wil je meer informatie? Ga naar ons contactformulier, vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

“Hoogfunctionerend autisme bij vrouwen vraagt meer aandacht”