Vrouwenproblemen bij autisme komen in het dagelijks functioneren voor. Waar loop jij tegenaan?

Vrouwenproblemen bij autisme

Vrouwen met autisme zijn er in alle soorten en maten. Als je in het autisme spectrum zit, kan zich dit namelijk op verschillend vlakken manifesteren. Veel vrouwen kunnen sociale omgangsvormen na-apen, zonder ze echt te begrijpen of te voelen. Ze hebben inmiddels wel geleerd ‘hoe het moet’ en hebben veel sociaal gedrag afgekeken. Sommige vrouwen kunnen zelfs een spraakwaterval zijn en op het oog uitstekend communiceren. Achter het masker kan echter een groot gevoel van onzekerheid schuilgaan, omdat ze er continu bij na moeten denken hoe en wat ze kunnen zeggen. Maar ja, je wilt natuurlijk zo normaal mogelijk overkomen. Het kost in elk geval heel veel energie.

Emotionele wederkerigheid en intimiteitsproblemen

Een groot deel (maar niet iedereen) ervaart problemen in de emotionele wederkerigheid en intimiteit. Sommige vrouwen met autisme kunnen overspoeld raken door alle aandacht en het gevoel dat een partner onder hun huid kruipt. Een partner en seksualiteit kunnen soms heel intens zijn. Ook vindt lang niet elke vrouw met autisme het prettig om (veel) aangeraakt te worden en te knuffelen. Seksualiteit en echte intimiteit kunnen dan ook een struikelblok vormen in een relatie. Zeker als een vrouw hier minder behoefte aan heeft. Mede omdat intensief contact veel energie bij je weg kan zuigen of als je al veel aandacht aan je kinderen moet geven.

Een gebrek aan emotionele wederkerigheid kan leiden tot het Cassandra-effect.

Je ziet er niet autistisch uit

Vooral de doelgroep hoogfunctionerende vrouwen met autisme krijgen wel vaker te horen: “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”. Nee, alsof dit op je voorhoofd gedrukt zou moeten zijn. Deze doelgroep loopt vaak tegen dit probleem en onbegrip aan, omdat ze zich niet op de klassieke wijze autistisch gedragen. Ze willen graag zo ‘normaal’ mogelijk overkomen en vertonen veel maskeergedrag en camouflagegedrag. Ze zwijgen liever over de problemen waar ze tegenaan lopen. Mede omdat ze zich toch vaak niet begrepen voelen. Tel daar de angst om je kwetsbaar op te stellen bij op, wat maakt dat vrouwen met hoogfunctionerend autisme liever hierover zwijgen.

Vrouwenproblemen bij autisme en moederschap

Vrouwen met autisme ervaren het moederschap vaak als zwaar en stressvol. Een baby en kind vertonen onvoorspelbaar gedrag en hebben veel zorg en aandacht nodig. Je prikkelgevoeligheid wordt hierbij veelvuldig op de proef gesteld en het is moeilijk om de nodige tijd voor jezelf te claimen. Als één of meer van je kinderen ook autistisch blijkt te zijn of op een andere manier extra aandacht nodig heeft, maakt dit het nog meer zwaar. Helaas zijn er geen concrete handvaten om autisme en moederschap te bevorderen. Het is wel belangrijk om hulp te vragen als je dat nodig hebt en zorg dat je af en toe even tijd voor jezelf hebt om te ontprikkelen en te ontspannen. Dit is het echt een dikke must-do om stressprikkels bij autisme te verminderen! Probeer goede afspraken met je partner, (schoon)ouders of andere mensen in je omgeving te maken, zodat je je waar nodig even terug kunt trekken of een dagdeel voor jezelf in kunt plannen.

Werkende vrouwen met autisme: werk en gezin combineren

Werkende vrouwen met autisme hebben ook een dagelijkse uitdaging. Zeker als je dit moet combineren met een gezin. Hoe hou je al die ballen in de lucht? Dat kan soms echt een dagelijks terugkerende opgave zijn. Zeker als je nog kleine kinderen hebt en een drukke baan. Snel overprikkelt raken en chronische vermoeidheid komen dan ook heel vaak voor. Zorg ervoor dat je tijdig gas terugneemt en samen met je partner afwisselt in de zorg voor het gezin, de huishoudelijke zaken en genoeg slaap. Probeer ook, waar nodig, goede afspraken met je leidinggevende te maken, neem ouderschapsverlof of ga (tijdelijk) minder uren werken om het allemaal vol te kunnen houden. Probeer te voorkomen dat je op ten duur, bij altijd maar doorgaan, in een autistische burn-out terecht komt.

Maatwerk hulp of begeleiding nodig?

Loop je ook tegen diverse problemen aan of zou je graag autisme begeleiding of training willen volgen? Heb je het gevoel tegen burn-out klachten aan te lopen? Meld je dan aan voor een burn-out preventieprogramma voor mensen met autisme.

“Wat heb jij nodig bij de problemen waar jij tegenaan loopt?”