Wat betekent overprikkeling bij autisme om continu met te veel prikkels op de werkvloer om te gaan?

Overprikkeling bij autisme op de werkvloer

Een lastig punt voor mensen met autisme is dat ze sneller van streek raken, door een te veel aan prikkels op het werk. Dit kan een te veel aan licht, geluid, mensen of indringende geuren zijn. Voor mensen met autisme kan dit tot een overdaad aan prikkels leiden. Iemand met autisme krijgt snel te veel prikkels, omdat de hersenen anders zijn afgesteld dan gewone mensen. Bepaalde geluiden, een rinkelende telefoon, verkeer van buiten of pratende collega’s, kunnen ongewild tot een grote stressbron leiden. Waar een ‘normaal’ persoon bepaalde geluiden kan uitsluiten, kan iemand met autisme dit niet.

Overprikkeling leidt tot concentratieproblemen

Overprikkeling in de hersenen bij mensen met autisme kan tot enorme stress leiden. Alle indrukken komen namelijk even hard (en vaak nog harder) binnen. Al deze impulsen en prikkels kunnen vaak niet goed gefilterd worden. Dit leidt regelmatig tot concentratieproblemen, omdat de hersenen overuren moeten maken om alle prikkels te kunnen verwerken. Als je als persoon met autisme vaak last hebt van concentratieproblemen door werkomstandigheden, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken.

Het probleem is dat de werknemer met autisme dit vaak niet durft of doet, uit angst zijn of haar baan te verliezen. Het dan ook niet zo gek dat veel werknemers met autisme op ten duur depressief worden of een burn-out krijgen.

Meer gevolgen van overprikkeling bij autisme

Als een werknemer met autisme alle prikkels niet meer kan verwerken, ontstaat er overprikkeling. De minst of geringste opmerking of bepaald gedrag van een collega of leidinggevende, kan leiden tot enorme irritatie, of nog erger een woede-uitbarsting. Dit kan zich uiten in schreeuwen of gaan smijten met dingen, maar ook in een oncontroleerbare huilbui. Hierbij lijkt de medewerker met autisme alle controle over zichzelf te verliezen. Dit is een ontlading van alle opgekropte emoties, ergernis en frustraties.

Overzicht emoties en gedrag bij overprikkeling

  • Concentratievermogen neemt drastisch af

  • Heftige gevoelens van angst, boosheid en onmacht

  • Heftige vermoeidheidssymptomen

  • Veel moeite met het houden van overzicht

  • Korte termijngeheugen neemt af

  • Hoofd loopt over, wat kan leiden tot ongeremd gedrag

  • Hoofdpijnklachten

  • Bij chronische stress treden slaapproblemen op

Wanneer de klachten en heftige stress een dagelijks probleem worden en de werknemer raakt overbelast, kan de werknemer zelfs een burn-out krijgen.

Wat helpt bij overprikkeling?

Hetgeen wat een persoon met autisme bij overprikkeling nodig heeft is rust. Complete rust om de hersenen de kans te geven zich te ‘resetten’ van een overdaad aan prikkels. Gebeurt dit niet, of de kans op herstel is gering, dan zal de werknemer met autisme continu met een verhoogde stresslevel rondlopen. Het gevolg kan zijn dat de werknemer zich steeds vaker ziek meldt en in het ergste geval zijn baan (weer) zal verliezen of arbeidsongeschikt verklaard wordt.

Werken met autisme vraag net wat extra kennis en begrip

Een bedrijf dat een medewerker met autisme in dienst wil nemen of al heeft, zal zeker gedegen kennis van autisme moeten hebben. Met behulp van autisme begeleiding of jobcoaching, kan een ervaren autisme coach hulp bieden. Enerzijds om het bedrijf, de leidinggevende of collega’s te informeren over autisme op de werkvloer, en anderzijds om de kijken hoe de werkomgeving voor de medewerker met autisme prikkelarm kan worden gemaakt. Op deze manier kan de werknemer zich beter concentreren op zijn taken, werkt efficiënt en kan tot hoge prestaties komen.

“Overprikkeling bij autisme kan leiden tot heftige stress en depressiviteit”