Wat betekent overprikkeling bij autisme om continu met te veel prikkels op de werkvloer om te gaan?

Overprikkeling bij autisme op de werkvloer

Een lastig punt voor mensen met autisme is dat ze sneller van streek raken, door een te veel aan prikkels op het werk. Dit kan een te veel aan licht, geluid, mensen of indringende geuren zijn. Voor mensen met autisme kan dit tot een overdaad aan prikkels leiden. Iemand met autisme krijgt snel te veel prikkels, omdat de hersenen anders zijn afgesteld dan gewone mensen. Bepaalde geluiden, een rinkelende telefoon, verkeer van buiten of pratende collega’s, kunnen ongewild tot een grote stressbron leiden. Waar een ‘normaal’ persoon bepaalde geluiden kan uitsluiten, kan iemand met autisme dit niet.

Overprikkeling leidt tot concentratieproblemen

Overprikkeling in de hersenen bij mensen met autisme komt door te veel stressprikkels. Alle indrukken komen namelijk even hard (en vaak nog harder) binnen. Al deze impulsen en prikkels kunnen vaak niet goed gefilterd worden. Dit leidt regelmatig tot concentratieproblemen, omdat de hersenen overuren moeten maken om alle prikkels te kunnen verwerken. Als je als persoon met autisme vaak last hebt van concentratieproblemen door werkomstandigheden, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Het probleem is dat de werknemer met autisme dit vaak niet durft of doet, uit angst zijn of haar baan te verliezen. Het dan ook niet zo gek dat veel werknemers met autisme op ten duur burn-out symptomen krijgen.

Meer gevolgen van overprikkeling bij autisme

Als een werknemer met autisme alle prikkels niet meer kan verwerken, ontstaat er overprikkeling. De minst of geringste opmerking of bepaald gedrag van een collega of leidinggevende, kan leiden tot enorme irritatie, of nog erger een woede-uitbarsting. Dit kan zich uiten in schreeuwen of gaan smijten met dingen, maar ook in een oncontroleerbare huilbui. Hierbij lijkt de medewerker met autisme alle controle over zichzelf te verliezen. Dit is een ontlading van alle opgekropte emoties, ergernis en frustraties.

Overzicht emoties en gedrag bij overprikkeling

  • Concentratievermogen neemt drastisch af

  • Heftige gevoelens van angst, boosheid en onmacht

  • Heftige vermoeidheidssymptomen

  • Veel moeite met het houden van overzicht

  • Korte termijngeheugen neemt af

  • Hoofd loopt over, wat kan leiden tot ongeremd gedrag

  • Hoofdpijnklachten

  • Bij chronische stress treden slaapproblemen op

Wanneer de klachten en heftige stress een dagelijks probleem worden en de werknemer raakt overbelast, kan dit tot een autistische burn-out leiden.

Wat helpt bij overprikkeling?

Wat je als een persoon met autisme bij overprikkeling nodig hebt is rust. Complete rust om de hersenen de kans te geven zich te ‘resetten’ van een overdaad aan prikkels. Gebeurt dit niet of de kans op herstel is gering, dan zal je continu met een verhoogde stresslevel rondlopen. Grenzen stellen bij autisme is echt heel belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Leer er achter komen hoe jij het beste weer tot rust komt en blijf jezelf hierin in acht houden. Niet stug blijven doorgaan, ook al heb je de neiging. Ga niet je lichaamssignalen negeren, want het is juist van belang om hier beter op te letten. Dit zijn vaak de eerste signalen die aangeven dat je gestrest raakt.

Stressprikkels eerder herkennen

Probeer je eigen stressprikkels in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen, zodat je kan leren hoe deze zich aandienen. Door deze signalen serieus te nemen, kan je overprikkeling bij autisme voorkomen. Toenemende stress is één van de meest gehoorde problemen bij mensen met autisme. Dit kan door allerlei factoren veroorzaakt en versterkt worden. In het blog over stressprikkels bij autisme, geven wij meer inzichten en handvaten om stress te reduceren. 

“ Terugkerende overprikkeling bij autisme kan leiden tot burn-out klachten”