Hoogbegaafd autisme en autisme kenmerken? Wat betekent dit in de praktijk?

Hoogbegaafd en autisme kenmerken   

Bij mensen die vermoedelijk hoogbegaafd zijn, kunnen ook autisme kenmerken voorkomen. Soms ontstaat er ook verwarring. Ben ik nu hoogbegaafd of heb ik een vorm van autisme? De kenmerken en gedrag van een hoogbegaafd persoon of iemand met autisme, is in de praktijk niet altijd makkelijk van elkaar te onderscheiden. Mede doordat bepaald gedrag en/of een verminderd empathisch vermogen soms wordt gelieerd aan autisme. Hoe zit dat nu precies?

Hoogbegaafd persoon

Bij een IQ hoger dan 130 spreken we van hoogbegaafdheid. Echter zegt een hoog IQ niet alles. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld creatief hoogbegaafd. Dit uit zich met name in de manier van denken en handelen. Vaak hebben ze een hoge verbetermentaliteit, komen altijd met (creatieve) probleemoplossingen, zijn snel kritisch en denken ver vooruit. Hoogbegaafde personen zijn ook vaak meer logisch ingesteld, rationeel en analytisch. Ze houden niet van ‘koetjes en kalfjes’ gesprekken en zoeken altijd naar de diepgang in de communicatie. Ze zijn wars van oppervlakkigheid en hebben moeite met domheid en achteloosheid.

Combinatie hoogbegaafdheid en autisme  

In de praktijk komt de combinatie hoogbegaafd en autisme kenmerken ook voor. Er zijn dan overeenkomstige autistische kenmerken onder bepaalde deelgebieden onder de DSM-5 te herkennen. Echter vaak niet op alle deelgebieden.

Hoogbegaafde personen met autisme hebben vaak een hoog aanpassingsvermogen en zijn redelijk goed in staat om hun ‘autisme kenmerken’ te maskeren. Elk persoon met hoogbegaafd autisme zal dit anders ervaren. Dit hangt ook van de opvoeding af, ondersteuning in de ontwikkeling, eerdere gebeurtenissen en hoe goed je bestand bent tegen stress. Bij hoogbegaafd autisme voldoe je dus wel aan bepaalde (hoogfunctionerende) autisme kenmerken, maar dus niet onder het volledige autisme spectrum.

Verwarring rondom hoogbegaafd autisme  

De verwarring bij hoogbegaafd autisme is vaak dat mensen zich niet voldoende herkennen in de ‘standaard’ autisme kenmerken. Ook van buitenaf zullen anderen in je omgeving je soms helemaal niet autistisch vinden, want je kan heel sociaal overkomen. Op bepaalde vlakken wellicht ook heel gevoelig. Het verschil tussen alleen hoogbegaafdheid of autisme kan worden vastgesteld door nader onderzoek. Een persoon die een hoogbegaafd denkvermogen heeft, kan ook autistische trekjes hebben. Dit omdat het brein van een hoogbegaafd persoon op bepaalde vlakken overeenkomsten vertoond met hoogfunctionerend autisme. Een hoogbegaafd persoon zonder autisme zal in de praktijk juist laag scoren op de kenmerken of slechts enkele overeenkomsten hebben.

Herken de verschillen

Zo zie je dat hoogbegaafdheid zich toch vaak anders manifesteert dan alleen hoogfunctionerend autisme. Soms zijn de verschillen duidelijk, maar niet altijd. Het gebeurt in de praktijk toch regelmatig dat een hoogbegaafd persoon bepaalde kenmerken in verband brengt met autisme. Dit kan dus het geval zijn, maar het staat wel los van elkaar.   

Andere blogs die je misschien interessant vindt:

“Hoogbegaafd en autisme kenmerken hebben soms ook overeenkomsten”