Wat zijn de meest voorkomende autisme triggers bij mannen vrouwen die veelvuldig tot problemen kunnen leiden?

Autisme triggers bij mannen en vrouwen

Mensen met autisme hebben naast bepaalde beperkingen ook vaak unieke kwaliteiten en eigenschappen. Daarnaast zijn er meerdere autisme triggers die kunnen opspelen in diverse voorkomende situaties. Het ene wat meer dan het andere. Ook verschilt de heftigheid van de triggers van persoon tot persoon. Ongetwijfeld zul je je in meerdere autisme triggers herkennen.

Meest voorkomende autisme triggers

  • Meer solistisch en alleen willen zijn. Niet perse altijd zelf gekozen, maar ook omdat je niet altijd goed bent in vriendschappen en relaties krijgen en onderhouden.
  • Emotioneel meer geremd zijn, omdat je gevoelens bij jezelf niet altijd goed kunt aanvoelen, laat staan om dit in woorden om te zetten. Je kan dan ook eerder emotioneel dichtklappen als het je teveel wordt.
  • Niet goed benaderbaar zijn voor anderen, omdat je bang bent voor de reacties of niet mee kunt voelen wat een ander voelt of ervaart. Ook door overprikkeling ben je vaak minder goed benaderbaar.
  • Het gevoel een rare man of vrouw te zijn of het gevoel op een andere ‘frequentie’ te zitten dan andere mensen om je heen. Je voelt je daarom ook vaak niet begrepen bij een discussie of confrontatie en weet niet goed hoe je op assertieve en begripvolle wijze een discussie moet voeren, zonder gefrustreerd of boos te worden.
  • Je benadert problemen vaak op een logische, analytisch en rationele manier, want dit zal bij uitstek de eerste manier zijn hoe je op anderen reageert. Dit botst soms met mensen die problemen juist anders of vanuit emoties benaderen en er alleen maar over willen praten, zonder dat jij gelijk met een oplossing op de proppen komt.
  • Probeert sociale situaties te vermijden of hieronder uit te komen, waarbij je dit bij voorkeur zo lang mogelijk uitstelt of pas op het laatste moment het lef hebt om te zeggen dat je niet komt, omdat je weet dan een ander teleurgesteld zal zijn.
  • Veel last van omgevingsgeluiden hebben, waardoor je snel overprikkelt kunt raken. Dit kunnen zowel harde als monotone en repeterende geluiden zijn. Je innerlijk systeem is hier nu eenmaal gevoelig voor. Werken in een kantoortuin is dan ook funest om goed te kunnen concentreren.
  • Overgestructureerd alles willen controleren om zeker te weten dat je geen fouten maakt. Perfectionisme en prestatiedrang komen niet voor niets bij meer dan 85 procent van de mensen met autisme voor. Het is een manier van werken die je echter ook heel veel energie kost en vaak een grote rol speelt bij burn-out klachten.
  • Heel pragmatisch en snel in constructieve oplossingen denken, maar waarbij je voor anderen soms veel te snel gaat en ze jou niet kunnen volgen in de manier hoe jij denkt, terwijl je je intuïtie en gevoelens hier vaak buitenlaat.
  • Chronische vermoeidheid, wat veelvuldig bij vrouwen met hoogfunctionerend autisme voorkomt. Als je dan ook nog altijd maar door wilt gaan en weinig rust krijgt, is dit erg zwaar. Het maakt ook dat je eerder boos wordt en overprikkelt raakt.
  • Dubbel competentieprofiel naar de buitenkant. Zakelijk gezien heel slim en briljant overkomen, terwijl je van binnen juist heel onzeker bent of het moeilijk vindt om met sociaal gevoelige aspecten om te gaan. Soms van het ene in het andere uiterste terecht komen.
  • Gevoelig voor pessimistisch denken, kritische opmerkingen maken en snel in negatief doemdenken schieten. Niet iedereen vindt het daarom aangenaam om met je in gesprek te gaan omdat je onbedoeld als betweter of de criticus over kan komen.
  • Over het algemeen goed in staat om autonoom te zijn. Vooral bij hoogfunctionerend autisme en/of hoogbegaafdheid, zijn mensen vaak autodidactisch, leren zichzelf snel dingen aan en zijn vrij onafhankelijk. Deze types hebben vaak ook meer moeite om zich te verbinden met anderen, omdat ze graag hun eigen weg gaan.

Communicatieproblemen in omgang met anderen

Veel mensen met autisme ervaren problemen in de communicatie en in sociale relaties met anderen. Je denkt, handelt en reageert nu eenmaal anders dan de gemiddelde neurotypisch persoon en niet iedereen begrijpt dat. Communicatieproblemen bij autisme komen dan ook regelmatig voor. Juist in de communicatie zal je vaak te maken krijgen met je eigen triggers, wat maakt dat je je niet altijd begrepen voelt of dat je anderen niet altijd begrijpt. Zeker als mensen gedrag vertonen dat in jouw beleving totaal anders is dan hoe jij het ziet.
Probeer jezelf dan ook goed in te lezen en inzichten te krijgen hoe autisme zich bij jou manifesteert, zodat je het anderen zo goed mogelijk kan toelichten. Hierdoor ontstaat ook meer begripsvorming voor je triggers.

Emoties begrijpen: alexithymie    

Een andere veel voorkomende trigger bij (hoogfunctionerend) autisme is alexithymie. Hierbij heeft een persoon met autisme meer moeite met de bewustwording en het omschrijven en uitspreken van hun emoties. Het is dan lastig om bepaalde emoties in woorden vorm te geven. Laat staan dat je je gevoelens makkelijk durft te uiten, want hoe geef je dit aan en welke woorden horen hierbij? Zakelijke en rationele communicatie is vaak geen probleem, maar zodra het gevoelsmatig over emoties gaat, wordt het een stuk lastiger.

Lees meer over alexithymie bij autisme.

Autisme en Theory of Mind

De Theory of Mind is het vermogen om je in de ander te kunnen verplaatsen en om het gedrag van de ander te kunnen begrijpen en je in te kunnen leven. In de praktijk kan het voorkomen dat de Theory of Mind bij mensen met autisme minder goed is ontwikkeld is. Het wordt dan lastig anderen goed te begrijpen en hoe jij jezelf daarbij moet opstellen. Misschien is het interessant om hier meer over te lezen en herken je mogelijk een aantal punten bij autisme en Theory of mind.

Camouflagegedrag en maskeergedrag

Vooral vrouwen met hoogfunctionerend autisme zijn heel goed in emoties camoufleren. Bepaald gewenst gedrag kan dan aangeleerd worden en gedraag jij je zoals je denkt dat anderen van jou verwachten. Met name ook op het werk in contact met collega’s en leidinggevende. Wij zien echter steeds meer dat hoe ouder iemand wordt, hoe meer een persoon met autisme er doodmoe van wordt om alles maar te camoufleren en te maskeren.

Lees hier meer over in ons blog camouflagegedrag bij autisme.

“Leer je eigen autismetriggers herkennen en wanneer deze opspelen”