Autisme bij vrouwen komt relatief vaker voor. Vaak pas op latere leeftijd ontdekt. Hoe moet je hier nu mee verder?

Autisme bij vrouwen

Autisme bij vrouwen wordt in de praktijk vaak minder goed herkend. Al helemaal niet bij vrouwen op latere leeftijd. Doordat vrouwen dit vaak zelf niet  doorhebben, lopen er veel vrouwen met kenmerken rond die niet weten dat hun problemen aan autisme te wijten zijn. Daarnaast kunnen vrouwen met autisme de symptomen ook goed camoufleren. Hierdoor merkt de omgeving dit vaak niet op.

Verkeerde diagnoses gesteld

Vrouwen met autisme (en mannen trouwens ook) krijgen soms een verkeerde diagnose. In sommige gevallen krijgen ze een diagnose borderline, angststoornis, depressie, posttraumatische stressstoornis of persoonlijkheidsstoornis of zijn ze hooggevoelig. Dit is dus lang niet altijd het geval, waardoor autisme spectrum stoornis min of meer verborgen blijft. De klachten blijven echter wel aanwezig. Autisme komt niet minder vaak voor bij vrouwen, maar de juiste conclusies en diagnoses worden niet altijd gelegd. Dit komt voornamelijk omdat de symptomen bij autisme bij vrouwen zich anders voordoen.

Symptomen bij vrouwen met autisme

De volgende symptomen van autisme komen relatief vaker voor bij vrouwen:

  • Chaos in het hoofd en dit slecht kunnen onderdrukken

  • Vaak wel goed in het strak plannen en organiseren

  • Zijn sociaal sterker en actiever dan mannen

  • In de communicatie soms veelpraters met eenrichtingsverkeer

  • Zijn vaak angstiger en kunnen meer verlegen overkomen

  • Zijn vaker onzeker over zichzelf en hun kunnen

  • Goed in het observeren en kopiëren van sociaal gedrag

  • Gaan voortdurend over hun grenzen heen

  • Chronisch moe door het overmatig compenseren

Licht autisme of autistische trekjes

Vrouwen met autisme heb je in alle soorten en maten. Sommige vrouwen hebben licht autisme of hebben bepaalde ‘autistische trekjes’, zoals ze dit vaak zelf aangeven. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bevolking (in lichte mate) autisme verwante eigenschappen vertoont. Zo kunnen we stellen dat er een boven- en ondergrens is. Variërend van ‘zwaar autistisch’ tot ‘licht autisme’. Vooral vrouwen met licht autisme kunnen redelijk goed meekomen in de maatschappij. Vaak loopt iemand met licht autisme ook niet bij een psycholoog, de GGZ of krijgt een andere vorm van begeleiding.

Lees ook ons blog hoogfunctionerend autisme bij vrouwen.

Vrouwen met autisme hebben hier meer last van?

Uit de praktijk blijkt dat vrouwen met autisme meer klachten hebben dan mannen. Vooral in het gezinsleven lopen vrouwen met autisme tegen bepaalde problemen aan. Hoge vermoeidheid is vaak de meest gehoorde klacht. Omdat vrouwen in de maatschappij toch vaker de zorgtaken op zich nemen, is dat op zichzelf al een extra belasting. Zeker voor vrouwen die ook buitenshuis werken. Elke dag weer koken, boodschappen doen, het huis op orde houden en wellicht ook nog werken. Dat vraag enorm veel van een vrouw met autisme. Nadenken, plannen, prioriteiten stellen, kinderen die aandacht vragen, een man die aandacht wil. Vrouwen ervaren dan ook sneller overprikkeling bij autisme.

Kunnen vrouwen hun symptomen beter verhullen?

Autisme heeft veel gezichten, maar tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de verschillende autisme gradaties. We spreken officieel van Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De kenmerken van mannen en vrouwen met autisme verschillen echter wel van elkaar. Het lijkt er op dat vrouwen autisme symptomen beter kunnen verhullen, maar met nadruk op lijkt… Doordat vrouwen over het algemeen beter in staat zijn om te observeren en sociale interacties met anderen te imiteren, zijn zij vaak (voor de buitenwereld) beter in staat om hun autistische trekjes in te houden. In hun hoofd blijft het echter vaak wel een drukte en chaos, maar het is vaak niet duidelijk waar dit weg komt.

Autisme coaching voor vrouwen

Binnen ons Autisme Centrum coachen en begeleiden wij vrouwen en mannen met autisme. Zowel op het sociaal gebied, bij uitval, ziekte, burn-out als bij hun loopbaan en re-integratie. Ook geven wij maatwerk assertiviteitstraining en weerbaarheidstraining. Dit doen wij specifiek voor vrouwen en mannen die steeds over hun grenzen heen gaan, die willen werken aan hun zelfvertrouwen, die hun eigenwaarde willen vergroten of die weerbaarder willen worden voor de buitenwereld.

Lees ook de informatie over autisme coaching.

Meer weten of een hulpvraag indienen?

Heb je nog vragen over of wil je meer informatie over de onderwerpen in dit blog? Ga dan naar ons contactformulier of bel of e-mail ons.

“Autisme bij vrouwen zie je vaak niet aan de buitenkant, maar het is er wel”