Weerbaarheidstraining bij autisme

Weerbaarheidstraining bij autisme
Weerbaarheidstraining 

Deze weerbaarheidstraining voor volwassenen met autisme in Groningen, Friesland en Drenthe, is specifiek voor mensen met autisme die moeite hebben met hun weerbaarheid. Je gaat werken aan je zelfbeeld, zelfvertrouwen, grenzen bewaken en sociale communicatie.

Weerbaarheidstraining bij autisme  

Mensen met autisme zijn niet altijd weerbaar genoeg om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Deze weerbaarheidstraining bij autisme zal je zelfvertrouwen vergroten en je weerbaarder maken in diverse situaties op het werk en privé. Om weerbaarder te worden is het belangrijk om je zekerder te voelen en sociale interacties aan te gaan. Wellicht dat je eerder vervelende reacties hebt gekregen, waardoor je zelfvertrouwen is afgenomen. Je voelt je vaak onzeker en niet gehoord en begrepen. Daardoor is het ook lastig om goed voor jezelf op te komen en je ga je conflictsituaties zo veel mogelijk uit de weg.

Deze weerbaarheidstraining is ook toepasbaar bij vermijdingsgedrag, perfectionisme, angsten en communicatieproblemen

Waarom deze weerbaarheidstraining bij autisme?

Omdat het zeker voor mensen met autisme goed is om sterker in je schoenen staan, kan een weerbaarheidstraining bij autisme hier bij helpen. Omgaan met je autisme is zowel voor vrouwen als mannen niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je ook nog werkt en aan bepaalde sociale verplichtingen moet voldoen. In deze weerbaarheidstraining behandelen wij diverse doelen en onderwerpen. Je krijgt bruikbare communicatiemiddelen die je weerbaarheid, zelfinzicht en innerlijke kracht verhogen. Zeker als je al vaker communicatieproblemen ervaart op je werk of privé. We geven je concrete handvaten wat je kunt zeggen of hoe je beter kunt reageren in lastige situaties. Afhankelijk van de  vraagstukken en problemen waar jij tegenaan loopt, stemmen wij de weerbaarheidstraining op je persoonlijke ontwikkelingspunten en leerdoelen af. Op deze manier kunnen wij jou op een individuele en persoonlijke werkwijze weerbaarder maken.

De training kan ook onderdeel uitmaken bij re-integratie bij burn-out.

Kan jij je grenzen aangeven?

In deze weerbaarheidstraining bij autisme in Groningen, Assen, Drachten en online, leren wij jou om je grenzen te kennen en te bewaken. Welke grenzen vind jij belangrijk en over welke grenzen mogen anderen niet heen gaan? Hoe kan je leren om deze grenzen in de praktijk te handhaven? Omdat het voor iemand met autisme heel belangrijk is om zijn grenzen te bewaken, koppelen wij dit aan je rechten, waarden en normen die jij belangrijk vindt. Dat komt in deze training uitgebreid aan orde. Als je veel aanpassingsgedrag vertoont, zal je je zeker herkennen in autisme camoufleren.

Nee zeggen tegen dingen die je niet wilt

Veel mensen met autisme vinden het lastig om nee te zeggen. Vaak zeggen ze dan liever ja om er maar van af te zijn. Aan de andere kant komt uitstelgedrag ook relatief vaak voor en schuif je lastige klussen voor je uit. Conflictvermijdend gedrag komt relatief vaak voor bij mensen met autisme. Goed leren nee zeggen is heel belangrijk bij het stellen en bewaken van je grenzen. Wanneer wil jij nu werkelijk ja zeggen en wanneer eigenlijk nee? Leren nee zeggen is een cruciaal onderdeel om je weerbaarder te maken. Wij hebben hier specifiek een trainingsonderdeel voor opgenomen in deze weerbaarheidstraining bij autisme.

Onderwerpen weerbaarheidstraining bij autisme

In deze weerbaarheidstraining behandelen we de volgende leerdoelen:

 • Grenzen stellen en leren bewaken

 • Je persoonlijke rechten bepalen en handhaven

 • Je normen en waarden duidelijk maken

 • Voor jezelf opkomen en je weerbaarheid vergroten

 • Leren nee zeggen tegen dingen die je niet wilt

 • Conflict vermijdend gedrag verbeteren

 • Stand houden in lastige situaties en onbegrip

 • Oefeningen bij een gevoel van overprikkeling

 • Beter inzicht in je zelf, je kwaliteiten en talenten

 • Werken aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen

 • Sociale communicatie in verschillende situaties

Werkwijze van deze weerbaarheidstraining bij autisme

Afhankelijk van je ontwikkelingspunten en leerdoelen, kun je de weerbaarheidstraining in 4, 6 of 8 trainingen volgen. Tijdens een telefonische intakegesprek, krijgen wij een goed beeld van je weerbaarheidsproblemen en leerdoelen. Aan de hand hiervan maken wij een maatwerk voorstel voor een individuele weerbaarheidstraining voor jou of je medewerker. Deze mailen wij je toe. Omdat je deze training flexibel kunt volgen op dagen en tijden die jou het beste schikken, kun je deze weerbaarheidstraining bij autisme makkelijk inpassen in je agenda.

De training kan ook worden gegeven bij autisme en problemen op het werk. 

Wat levert deze weerbaarheidstraining je op?

Na het volgen van deze weerbaarheidstraining bij autisme zal je:

 • Beter je grenzen aangeven en leren bewaken

 • Beter weten om te gaan met kritiek en conflictsituaties

 • Nee zeggen tegen dingen die je niet (meer) wilt

 • Beter sociale interacties aangaan met aangeleerde communicatietools

 • Meer zelfinzicht hebben in je gedachtenpatronen en gedrag

 • Beter grip hebben op je angsten en beklemmende gedachten

 • Je innerlijke onrust en onzekerheid beter het hoofd kunnen bieden

Jouw voordeel

In tegenstelling tot veel andere weerbaarheidstrainingen, is deze training specifiek voor mensen met autisme. Omdat het een individuele training is, is er ruim tijd voor persoonlijke kwesties en dingen die je graag met de trainer wilt bespreken.

Andere interessante trainingen of diensten waar je mogelijk in geïnteresseerd zou kunnen zijn:

 • Assertiviteitstraining
  Assertiever worden en je assertiviteit vergroten

 • Cursus Zelfvertrouwen 
  Werken aan je zelfvertrouwen, zelfbeeld en communicatie

 • Burn-out training 
  Training bij burn-out klachten en burn-out preventie

Wat zijn de kosten?

Omdat wij een individuele weerbaarheidstraining bij autisme volledig afstemmen op jouw ontwikkelingspunten en leerdoelen, zijn de kosten afhankelijk van het aantal trainingssessies. Dit kan per training verschillen. Gemiddeld zijn er 6 tot 8 trainingssessies nodig om je doelen bereikt te hebben. De trainingssessies duren ongeveer 2 uur. In veel gevallen zal een werkgever bijdragen in de kosten van een training.

Locaties

De locaties waar de training gegeven wordt zijn Groningen, Assen en Drachten. Daarnaast kan je de training ook online via Teams volgen.

Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wil je je gelijk aanmelden, dan kun je hieronder je gegevens hieronder invullen en dan nemen wij contact met je op.

“Weerbaarheidstraining bij autisme brengt je doel dichterbij”