Hoogbegaafd autisme bij volwassenen, wat betekent dat nou precies?

Hoogbegaafd autisme bij mannen en vrouwen  

Wij spreken van hoogbegaafd autisme als een persoon met autisme meer begaafd is met een IQ vanaf 120 of hoger. Helaas wordt dit niet altijd gezien en voelt een hoogbegaafd persoon met autisme zich niet gehoord of begrepen. Hoe vaak krijgt je dan iets te horen in de zin van: “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit”. Alsof je autisme van je uitstraling kan aflezen. Juist bij hoogbegaafd autisme kunnen mensen dit heel goed verbloemen. Dat wil niet zeggen dat er geen autisme is, alleen heb je geleerd om zo veel mogelijk aangepast gedrag te vertonen. Het kost je alleen heel veel energie, waardoor je vaak (chronisch) moe bent, want in je hoofd is het soms erg chaotisch.

Waarom wordt hoogbegaafd autisme vaak niet gezien?

Helaas hebben leerkrachten, hulpverleners en werkgevers vaak niet de juiste kennis van hoogbegaafd autisme. De communicatie verloopt dan ook niet altijd soepel, omdat je op een ander denklevel zit. Het is ook erg vermoeiend om telkens te moeten uitleggen hoe je brein werkt en waarom je denkt en doet zoals je doet. Te vaak wordt autisme gerelateerd aan onkunde en wordt een persoon met hoogbegaafd autisme niet altijd op waarde geschat.

Hoogbegaafd autisme in de praktijk

Afhankelijk van de kennis, begrip en ondersteuning van mensen in je (werk)omgeving, kun je in meer of mindere mate tegen bepaalde problemen aanlopen. Enerzijds wil je misschien heel veel, omdat je enorm leergierig bent en een hoge prestatiedrang hebt. Anderzijds werkt je brein door autisme vaak anders. Dit kan je in het behalen van je doelen behoorlijk in de weg zitten. Je kan dan vastlopen omdat hetgeen wat je wilt niet overeenkomt met wat je aankan. Dit kan tot kortsluiting leiden in je hoofd. Als je dan ook nog eens snel zwart-wit denkt, kan je ook ineens de andere kant opschieten. Juist als het tegenzit en je overprikkelt raakt.

Vastlopen in je werk

Heb je steeds vaker het gevoel dat je vastloopt op je werk? Gaan de dingen niet zoals je wilt en voel je je vaak (over) vermoeid? Iemand met hoogbegaafd autisme zal altijd extra zijn best moeten doen om alles bij te benen. Afhankelijk van je innerlijke balans is de ene persoon hier beter toe in staat dan de andere. Helaas lopen veel mensen met hoogbegaafd autisme vroeg of laat vast. Uitval, depressieve gevoelens of een burn-out komen relatief vaak voor. Het is dan van belang om (tijdig) deskundige hulp in te schakelen van een ervaren autisme coach die je verder kan helpen.

Autisme en burn-out

Mensen met hoogbegaafd autisme lopen een grotere kans op een burn-out en depressies. Dit zien wij helaas ook vaak binnen ons Autisme Centrum. Afhankelijk van de hulpvraag en problematiek, proberen wij mensen met autisme hiermee te helpen. Soms in de vorm van een re-integratietraject als mensen zijn uitgevallen op het werk en ziek thuis zijn. Daarnaast bieden wij maatwerk trainingen die volledig worden toegespitst op de probleemgebieden waar iemand mee worstelt. Zo kunnen we heel specifiek en probleemgericht werken aan je ontwikkelingspunten en leerdoelen.

Lees ook deze blogs:

Wil je meer informatie of heb je een vraag?

Wil je meer weten of heb je vragen? Ga dan naar ons contactformulier en vul je gegevens in. Wij proberen binnen 3 dagen op je bericht te reageren.

“Hoogbegaafd autisme vraagt de juiste kennis en aandacht”