Werken met autisme

BEKIJK OOK DEZE DIENSTEN OF TRAININGEN

Autisme coach
Loopbaanbegeleiding
Autisme begeleiding
Jobcoaching
Werken met autisme
Werken met autisme

Werken met autisme werkt wel

Werken met autisme valt niet altijd mee. Daar zijn wij ons als Autisme Centrum  goed van bewust. Daarom bieden wij ook diverse begeleidingstrajecten die je hierbij kunnen helpen. Dit doen wij in de vorm van maatwerk loopbaanbegeleiding, autisme begeleiding en diverse trainingen.

Werken met autisme is soms best lastig

Voor mensen met een beperking is vaak nog lastiger om een baan te vinden. Veel mensen met autisme hebben geen werk, zitten in een uitkeringssituatie of verliezen snel weer hun baan. Mensen met autisme kunnen in bepaalde dingen behoorlijk uitblinken. Niet voor niets werken er veel mensen met autisme in de techniek of de ICT. Ze zijn vaak analytisch ingesteld, bijten zich vast een in bepaalde taak en doen graag specialistisch werk waar ze zich helemaal in kunnen graven. Vooral hoogfunctionerend autisme komt in specifieke en kennisintensieve beroepsgroepen voor.

Autisme en werk: waar loop jij tegenaan?

Veel werknemers met autisme lopen tegen bepaalde knelpunten en werk gerelateerde problemen aan. Ze werken vaak onder hun niveau, houden een 40 urige werkweek met (veel) moeite vol en komen niet in aanmerking voor promotie. Wellicht ondervindt jij ook een te hoge werkdruk, wordt er (te) veel van je gevraagd en loop je kans om in een burn-out terecht te komen. Ook je sociale onhandigheid kan soms vragen of problemen oproepen, zeker als je collega’s of leidinggevende hier weinig tot geen begrip voor tonen. Je raakt nu eenmaal sneller overprikkelt en bent extra gevoelig voor stress en spanning.

Prikkels op de werkvloer

Omdat de hersenen van mensen met autisme anders afgesteld, reageren ze sneller op prikkels in hun werkomgeving. Je kunt je daardoor lastiger concentreren en hebt behoefte aan een rustige werkplek. Helaas lukt dat niet altijd en komen er te veel indrukken binnen. Te veel prikkels op de werkvloer maken het dat je snel overprikkelt raakt.

Fel licht, veel bijgeluiden, mensen die in en uit lopen, de telefoon die continu rinkelt, om gek van te worden niet? Als je zodanig overprikkelt bent geraakt, kan het minste of geringste je volledig uit je doen halen en kan je in woede of heftige emotie uitbarsten. Het is dus belangrijk om (tijdig) je hersenen rust te gunnen en bij te komen van alle opgedane indrukken. Werken met autisme zal altijd een uitdaging blijven.

Autisme begeleiding op het werk

Indien een werkgever je graag wil behouden of samen met jou de mogelijkheden wil bekijken of je werkomgeving op je behoefte aangepast kan worden, kan je bij ons autisme begeleiding op het werk aanvragen. Ook als je zelf graag in contact komt met een autisme coach die ervaring heeft in het begeleiden en coachen van werknemers met autisme. Werken met autisme kan zeker, maar soms kan je op bepaalde gebieden wel ondersteuning hierbij gebruiken. Zowel je werkgever als jij zelf kan hiervoor een aanvraag bij ons doen.

Werken met autisme: toch je baan verloren?

Ben je door omstandigheden toch je baan verloren maar wil je graag weer aan de slag? Vraag dan maatwerk loopbaanbegeleiding bij autisme aan, zodat wij samen met jou kunnen kijken hoe we je naar een nieuwe baan kunnen begeleiden. Daarbij kijken wij naar je unieke talenten, competenties, werkervaring, je opleiding en welke baan en werkomgeving het beste bij jou past. Mocht het nodig zijn om een carrierèswitch te maken of te kijken naar een nieuwe opleiding of cursus, dan gaan wie hierover graag met je in gesprek. Je staat er niet alleen voor!

Wil je meer informatie over werken met autisme?

Wil je graag meer weten over werken met autisme, heb je vragen of denk je dat wij iets voor je kunnen betekenen? Bel ons voor meer informatie of vul je contactgegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

    “Jij wilt toch ook dat autisme en werk ook voor jou goed werkt”