Burn-out symptomen bij autisme komen vaak voor. Welke mogelijke tekenen van burn-out herken je bij jezelf?

Burn-out symptomen bij autisme

Burn-out symptomen bij mensen met autisme kunnen over de loop van de jaren blijven terugkomen. Mensen met autisme zijn erg prikkelgevoelig en hebben meer tijd nodig om tot innerlijke rust te komen. Bij overmatige overprikkeling en externe factoren, kan het innerlijk systeem (steeds weer) overbelast raken. Met name bij mensen die ook nog eens alles zo goed mogelijk willen doen en veel druk ervaren. Veel voorkomende burn-out symptomen bij autisme zijn:

  • Toenemende overprikkeling
  • Slecht slapen en ’s morgens niet uitgerust zijn
  • Na een dag werken helemaal leeg zijn
  • Lage frustratietolerantie en kort lontje hebben
  • Toenemende angstklachten
  • Paniekaanvallen
  • Chronische vermoeidheid
  • Allerlei lichamelijke klachten
  • Steeds meer terugtrekken van sociale verplichtingen
  • Werkbelasting steeds minder goed aankunnen

Hoe herken je een burn-out?

Als je merkt dat je je werk, huishouden en eventueel zorg voor de kinderen steeds slechter aankunt, dan voel je al dat het niet goed gaat. Het punt is dat een deel van de mensen met autisme bepaalde burn-out symptomen negeren. Ze ervaren wel dat het allemaal steeds minder gaat, maar ze weigeren om de signalen van overmatige overprikkeling of burn-out klachten op waarde in te schatten. Het werk moet zo goed mogelijk gedaan worden en fouten zijn niet geoorloofd. Ook al voel je je moe, je probeert toch zo veel mogelijk door te gaan. Herkenbaar?

Lees meer over de kernelementen en oorzaken van een autistische burn-out.

Burn-out symptomen op het werk

Merk je ook steeds meer burn-out symptomen op je werk? Natuurlijk wil je blijven presteren. Helemaal als je ook nog vrij perfectionistisch bent. Bepaalde burn-out klachten wimpel je weg en je gaat je steeds meer aanpassen om alles voor elkaar te krijgen. Vooral hoogopgeleide medewerkers met autisme hebben een (te) groot aanpassingsvermogen. Ze gebruiken veel beredeneert (maskeer)gedrag om prestaties te kunnen blijven leveren. Niet onderdoen voor een ander en blijven proberen om zo goed mogelijk aan de verwachtingen voldoen. Na het werk zijn ze vaak helemaal uitgeblust en is hun hoofd compleet vol. Heel lastig als je hoofd de hele dag ‘aan’ staat.

Sociale verplichtingen vermijden

Burn-out symptomen bij autisme kunnen ook sociaal gerelateerd zijn. Je hebt dan steeds minder behoefte en zin om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Je keert meer in jezelf en trekt je steeds meer terug uit het sociale leven. Vaak kan je echt geen energie meer opbrengen om nog leuk en aardig te zijn. Nou verlopen sociale contacten vaak al meer moeizaam en vraagt dat ook continue nadenken. Als je hoofd steeds vol loopt, dan kan je je hier ook steeds moeilijker toe zetten. Je wordt sneller kortaf en kan steeds minder hebben. Dit gevoel kan met periodes steeds weer terugkeren.

Toenemende overprikkeling

Bij toenemende overprikkeling raakt je innerlijk systeem steeds meer overbelast. Overprikkelt raken is één van de stressfactoren waar mensen met autisme snel last van hebben. De oplopende spanning in je hoofd wordt steeds zwaarder om te onderdrukken. Bij burn-out symptomen bij autisme neemt de overprikkeling steeds hogere vormen aan. Als je dan niet de tijd krijgt of neemt om te ontprikkelen, worden de signalen van totale overprikkeling, een meltdown of paniekaanvallen steeds heftiger en komen sneller terug. Omdat het leven met autisme al best zwaar is, kan je terugkerende burn-out symptomen ervaren. Wel of niet officieel vastgesteld door een arts of instelling.

Wat kan je doen bij burn-out symptomen?

Voel je (terugkerende) burn-out symptomen, dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Als je voelt dat er tegenaan zit of het wordt je allemaal te veel, ga dan naar je huisarts of laat je door een deskundige onderzoeken. Als je burn-out wordt vastgesteld, kan je proberen hier gerichte hulp bij te krijgen. Bijvoorbeeld bij een (gespecialiseerde) psycholoog die ook kennis en ervaring heeft met autisme. Indien je werk ook steeds zwaarder wordt, overleg dan met je baas of leidinggevende dat je (tijdelijk) minder uren kan werken. Dit in het kader van burn-out preventie of het kunnen voorkomen van volledige uitval.

Hulp nodig bij je burn-out?

Wil je weten wat het Autisme Centrum kan betekenen bij je burn-out symptomen? Klik dan door naar autisme training bij burn-out. Indien je ook werkt en aan het re-integreren bent, kunnen wij maatwerk re-integratie bij burn-out inzetten bij terugkeer naar werk. Dit kan op één van onze locaties in Groningen, Assen, Drachten en online via Teams.

“Burn-out symptomen aanpakken met maatwerk training”