Veel werknemers met autisme ervaren problemen op het werk en binnen hun werkomgeving. Hoe kan je hier beter mee omgaan?

Autisme en werk: het valt soms niet mee

Autisme en werk kunnen best goed samengaan. Toch ervaren veel werknemers met autisme problemen op het werk. Het zijn dan ook vaak de mensen met autisme die relatief sneller hun baan verliezen, door onbegrip in de directe werkomgeving. Een leidinggevende die geen rekening houdt met je behoeftes, of collega’s die niet begrijpen waarom je soms zo bedeesd of timide reageert en je afzijdig houdt bij ‘moeilijke’ vragen.  Als je als werknemer met autisme tegen veel onbegrip aanloopt, heeft dit een grote weerslag op je gestel. Stress, demotivatie, depressiviteit en uitval liggen dan op de loer.

Wat kun je wel doen?  

Het is raadzaam om je werkgever, leidinggevende en collega’s op de hoogte te brengen van je behoeftes. Op deze manier kun je beter je werk uitvoeren. Is je werkplek te druk? Ervaar je te veel prikkels en ben je aan het einde van de dag bekaf? Slaap je vaak slecht en reageer je steeds vaker geïrriteerd op je collega’s die dingen aan je vragen? Ons advies is: “praat er over”. Als jij aangeeft waar je tegenaan loopt, dan kan je baas, leidinggevende en je collega’s meer rekening met je houden.

Leg uit dat je op jouw manier de dingen goed wil doen, maar dat je op bepaalde gebieden anders denkt, voelt en ervaart dan andere collega’s. Geef aan wat je nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Als je niets zegt, zal er ook niets veranderen….

Lees ook de informatie op werken met autisme

Je baan staat op de tocht?

Heeft je werkgever aangegeven jouw arbeidscontract niet te willen verlengen of zijn er veel twijfels over je functioneren? Dat is natuurlijk heel vervelend. In bepaalde gevallen kun je proberen er over te praten, zeker als er sprake is van miscommunicatie, onbegrip en spanningen op het werk. Misschien is het mogelijk om bepaalde problemen bespreekbaar te maken. Waar wenselijk kan het Autisme Centrum hierover in gesprek gaan met je werkgever. Dit doen wij in de vorm van een adviesgesprek, om te kijken of het toch mogelijk is om eventueel je baan te kunnen behouden. Met persoonlijke jobcoaching kunnen wij je verder ondersteuning bieden en de communicatie met je werkgever weer in goede banen te leiden.

Wil je hier mee over weten, dan kun je ons altijd bellen voor meer informatie of neem contact met ons op via het contactformulier.