Re-integratietraject bij autisme

BEKIJK OOK DEZE DIENSTEN OF TRAININGEN

Autisme begeleiding
Jobcoaching bij autisme
Autisme op de werkvloer
Re integratietraject bij autisme
Re integratietraject bij autisme

Re-integratietraject bij autisme

Wil jij een re-integratietraject bij autisme volgen? Ons re-integratiebureau voor mensen met autisme kan je hierin goed begeleiden. Wij werken zowel voor bedrijven als voor gemeenten bij een re-integratietraject eerste en tweede spoor. Wij werken vanuit Groningen, Assen, Drachten en Winschoten en online via Teams of Zoom.

Re-integratietraject bij autisme

Binnen ons gespecialiseerd re-integratiebureau bij autisme, bieden wij medewerkers met autisme een maatwerk re-integratietraject. Dit doen wij in een spoor 1 traject ( focus op eigen werkplek zo geschikt mogelijk maken) als in een re-integratietraject tweede spoor. Hierin begeleiden wij de medewerker naar een geschikte baan buiten de organisatie. Juist in die gevallen waarbij een arbeidscontract niet wordt verlengd, de medewerker door ziekte of uitval niet meer terug kan keren naar zijn oude werkplek. Ook als werken binnen de eigen werkomgeving niet meer passend (te maken) is.

Wanneer een re-integratietraject inzetten?

Als een medewerker tijdens of na re-integratie niet terug kan keren naar de oude functie en er ook geen andere opties in de organisatie geschikt zijn. Zeker als er in de periode er voor diverse pogingen zijn ondernomen om de medewerker te laten re-integreren.

  • Re-integratie bij ziekte of uitval

  • Re-integratie bij een burn-out

  • Bij stopzetting van een arbeidscontract

  • Indien terugkeer naar eigen werk niet meer mogelijk is

  • Als re-integratie eerste spoor is mislukt

Is re-integreren met autisme extra moeilijk?

Re-integreren met autisme kan voor sommige medewerkers met autisme extra moeilijk zijn. Zeker als er eerder problemen op het werk zijn geweest. Vaak voelt de medewerker met autisme zich niet goed begrepen of niet gehoord en vindt dat er te weinig rekening met hem of haar is gehouden. Een medewerker met autisme ervaart dan ook sneller overprikkeling op het werk. Als een medewerker met autisme in een niet passende werkomgeving werkt, zoals in een callcenter, in een hectische en dynamische werkomgeving of op een druk kantoor, dan ligt uitval op de loer. Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat een medewerker met autisme in een ongeschikte werkomgeving werkt.

Kans op depressie of een burn-out bij mensen met autisme is groter

De autisme coach van ons Autisme Centrum is gespecialiseerd in het coachen en begeleiden van mensen met autisme. Juist deze doelgroep heeft het vaak moeilijker om ‘normaal’ te werken en te voldoen aan alle verwachtingen, verplichtingen en hoge werkdruk. Een medewerker met hoogfunctionerend autisme zal zijn uiterste best doen om gewoon mee te draaien en zal allerlei trucjes aanleren om erbij te horen en kopiegedrag te vertonen. Juist dat is erg vermoeiend voor iemand met autisme, waarbij de kans op chronische vermoeidheid zal toenemen. Vaak omdat een medewerker met autisme de hele dag op zijn tenen loopt om alles bij te kunnen benen. In veel gevallen leidt dit uiteindelijk burn-out. Het gebeurt helaas ook regelmatig dat medewerkers met autisme over een periode van jaren meerdere uitvallen en burn-outs krijgen.

Lees ook meer informatie over depressie bij autisme.

Re-integratie coach bij autisme

Het Autisme Centrum Groningen heeft veel kennis en ervaring in het begeleiden en re-integreren van mensen met autisme. Heb je als bedrijf een werknemer die een passend en maatwerk re-integratietraject bij autisme nodig heeft? Wij kunnen hiervoor onze re-integratie coach bij autisme inzetten om deze medewerker te begeleiden. Dit kan zowel een eerste spoor re-integratie zijn als bij een tweede spoor traject. Wij doen dit voor bedrijven, organisaties en gemeenten in de regio’s Oost- en Midden Groningen, Friesland en Drenthe. Samen met de medewerker werken wij toe aan een optimale werkomstandigheden, een passende werkomgeving en meer begrip voor de medewerker met autisme in zijn omgeving.

Online re-integratiebegeleiding

Bij medewerkers met autisme die verder weg wonen in Nederland, bieden wij ook online re-integratie coaching aan. Op deze manier maakt de woonplaats van de medewerker niet uit. Omdat er weinig gespecialiseerde re-integratiebureaus met autisme zijn, kan bij ons bureau een re-integratietraject dus ook online via Teams of Zoom gevolgd worden. Als extra voordeel kan de medewerker hiermee persoonlijke autisme coaching en training krijgen als re-integratiebegeleiding naar een nieuwe en passende baan.

Re-integratietraject bij autisme aanvragen?

Wil je graag voor je zelf of voor een werknemer autisme begeleiding aanvragen of wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem contact met ons op via de telefoon, e-mail of vul hieronder je gegevens in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.