Wil jij een re-integratietraject bij autisme volgen? Ons gespecialiseerd re-integratiebureau voor mensen met autisme kan je hierin goed begeleiden.

Re-integratietraject bij autisme 

Binnen ons re-integratiebureau voor mensen met autisme kunnen wij medewerkers een maatwerk re-integratietraject bij autisme aanbieden. Dit doen wij bij re-integratie spoor 1 (focus op eigen werkplek zo geschikt mogelijk maken) als in een re-integratie spoor 2. Hierin begeleiden wij de medewerker naar een geschikte baan buiten de organisatie. Juist in die gevallen waarbij een arbeidscontract niet wordt verlengd. Ook als de medewerker door ziekte of uitval niet meer terug kan keren naar zijn oude werkplek of als werken binnen de eigen werkomgeving niet meer passend (te maken) is.

Wanneer een re-integratietraject inzetten?

Indien een bedrijf bepaalt dat een re-integratietraject nodig is, kan het bedrijf bij ons advies vragen. Zeker als er in de periode ervoor diverse pogingen zijn ondernomen om de medewerker te laten re-integreren. Wanneer kan een re-integratietraject worden ingezet?

  • Re-integratie bij ziekte of uitval
  • Re-integratie bij een burn-out
  • Bij stopzetting van een arbeidscontract
  • Indien terugkeer naar eigen werk niet meer mogelijk is
  • Als re-integratie eerste spoor is mislukt

Is re-integreren met autisme extra moeilijk?

Re-integreren met autisme kan voor sommige medewerkers met autisme extra moeilijk zijn. Zeker als er eerder problemen op het werk zijn geweest. Soms voelt de medewerker met autisme zich niet goed begrepen of niet gehoord en vindt dat er te weinig rekening met hem of haar is gehouden. Een medewerker met autisme ervaart dan ook sneller overprikkeling op het werk. Als een medewerker met autisme in een niet passende werkomgeving werkt met veel drukte, hectiek en een hoge mate van stress, dan ligt uitval op de loer. Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat een medewerker met autisme in een ongeschikte werkomgeving werkt en veel stressprikkels ervaart.

Kans op een burn-out bij mensen met autisme is groter

Het Autisme Centrum is gespecialiseerd in het coachen en begeleiden van mensen met autisme. Juist deze doelgroep heeft het vaak moeilijker om ‘normaal’ te werken en te voldoen aan alle verwachtingen, verplichtingen en hoge werkdruk. Een medewerker met hoogfunctionerend autisme zal zijn uiterste best doen om gewoon mee te draaien. Vaak zal hij of zij allerlei trucjes aanleren om erbij te horen en veelvuldig kopiegedrag vertonen. Juist dat is erg vermoeiend, waarbij de kans op chronische vermoeidheid zal toenemen. Een medewerker met autisme loopt vaak de hele dag op zijn tenen om alles bij te kunnen benen.

Lees meer over burn-out bij autisme te voorkomen.

Heb je al burn-out klachten? Lees dan meer informatie over autisme en burn-out.

Re-integratietraject bij autisme problematiek

Heb je als bedrijf een werknemer die een passend en maatwerk re-integratietraject bij autisme nodig heeft? Een maatwerk re-integratietraject kan helpen om diverse problematiek in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld bij communicatieproblemen op de werkvloer of in de sociale communicatie met collega’s. Ook hebben veel medewerkers met autisme sterk perfectionistisch gedrag. Dit kan zowel voor de medewerker zelf als voor zijn omgeving erg storend zijn. Deze problemen kunnen wij meenemen in een maatwerk re-integratietraject bij autisme. Daar zetten wij een aantal trainingsonderdelen voor in.

Re-integratietraject bij autisme aanvragen?

Wil je graag voor je zelf of voor een werknemer een re-integratietraject aanvragen of wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem contact met ons op via het contactformulier en dan zullen wij je snel antwoord geven.

“Maatwerk re-integratie op persoonlijk en arbeidsmarkt gerelateerd vlak”