Autisme en burn-out zien wij steeds meer toenemen. Waarom gebeurt dat relatief vaak bij mensen met autisme?

Autisme en burn-out

Waarom krijgen mensen met autisme vaker een burn-out dan mensen zonder autisme? Juist mensen met autisme op mbo of hbo niveau die meer dan 32 uur werken zijn hier gevoelig voor. Niet in de laatste plaats omdat deze doelgroep sneller overprikkelt raakt, vaak op de tenen moet lopen om alles bij te kunnen benen en sneller meer stress ervaart. Als voor deze klachten geen of weinig aandacht is, dan ligt een burn-out op ten duur op de loer.

Sneller in de stress

Werknemers met autisme ervaren meer stress op hun werk. Vaak door te veel lawaai, prikkels, rinkelende telefoons en drukte om hen heen. Omdat het niet altijd mogelijk is om deze prikkels te verminderen of in een meer stille ruimte te werken, ervaren werknemers met autisme diverse stressklachten. Lichaamssignalen negeren bij autisme gebeurt in de praktijk helaas vaak. Natuurlijk met de nodige gevolgen en soms jarenlange (over)vermoeidheid en een continue hoog stresslevel. Omgaan met stress bij autisme is dus zeer belangrijk om je draagkracht en draaglast in balans te houden.

Kun je een burn-out voorkomen?

Omdat in veel gevallen de (werk)omstandigheden voor werknemers met autisme niet ideaal zijn, ligt een burn-out sneller op de loer. Heb je autisme en een drukke baan, dan wil je natuurlijk niet het risico op een burn-out lopen.

  • Trek tijdig aan de bel en licht je werkgever of leidinggevende in als bepaalde omstandigheden je te veel worden. Je hebt het recht om voor je zelf op te komen en je mag vragen of je collega’s rekening met je houden.

  • Wees eerlijk over je autisme, zodat je werkgever rekening kan houden met hetgeen jij nodig hebt om te veel prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld aanpassing van je werkplek, een stilte ruimte of de mogelijkheid om je werk zodanig zelf in te kunnen delen dat je het (makkelijker) kunt volhouden.

  • Zoek werk en werkzaamheden die bij je passen en werk niet onder je niveau. In de praktijk gebeurt dit regelmatig en dat is op zichzelf al erg demotiverend. Een goede werkbevrediging zal ook minder tot spanningen, stress en overprikkeling leiden.

  • Werk bij voorkeur niet fulltime, maar liever 24-32 uur. Dit geeft minder belasting op je systeem. Deze tijd heb je echt nodig om alle indrukken te verwerken, te herstellen en je weer op te laden. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, maar probeer in elk geval een maximum van 32 uur aan te houden.

  • Praat met mensen die je vertrouwt, waarbij jij je veilig voelt en die jou goed kennen of je erg na staan. Je hebt dit nodig om te kunnen praten over dingen waar je tegenaan loopt, eventuele twijfels, vermoeidheid en andere klachten. Het hebben van een begeleider, vertrouwenspersoon of iemand die dicht bij je staat, helpt om gebeurtenissen te bespreken en te relativeren en lucht op.

  • Zorg voor voldoende ontspanning en ontladingsmomenten en zoek dingen die je graag in je vrije tijd doet en waarmee jij je kan ontspannen. Dit heb je hard nodig om de moeheid in je hoofd te verminderen en in ‘relaxmodus’ te komen. Doe je dit niet of te weinig, dan zal de stress in je hoofd en lijf op ten duur een nadelige invloed op je hele gestel uitoefenen.

    Kan jij nog een burn-out bij autisme voorkomen?

Autisme en werkproblemen

Helaas ervaren mensen met autisme ook vaker werkproblemen. De communicatie loopt niet altijd lekker, je voelt je soms achtergesteld en hebt de neiging om altijd door te gaan. Juist je hoog doorzettingsvermogen, hoge loyaliteit en perfectionistische manier van werken, vragen veel van je innerlijk systeem. Als je merkt dat je energiepeil daalt en vermoeidheidsklachten toenemen, moet je dit niet negeren.  Autisme en perfectionisme gaan veelal hand in hand samen. Hierdoor loop je meer risico op een (terugkerende) burn-out. Herken dus de eerste burn-out symptomen bij autisme en kom waar mogelijk in actie. Lees ook meer over beter omgaan met autisme op je werk. 

Burn-out preventie en maatwerk training 

Wij zien een toename van medewerkers met autisme en autistische burn-out klachten. Daarom hebben wij hiervoor een maatwerk training bij burn-out voor opgezet. Afhankelijk van de oorzaken en de mate van je burn-out klachten, gaan wij jou begeleiden en trainen om sneller uit je burn-out te komen. Daarbij zetten wij hoog in op burn-out preventie. Juist om te voorkomen dat je terugvalt en dat je terugkerende burn-out klachten krijgt.

“Voorkom een burn-out bij autisme en neem je maatregelen”