Veel mensen met autisme krijgen vaker te maken met een burn-out. Waarom is dat zo?

Autisme en een burn-out

Waarom krijgen mensen met autisme vaker een burn-out dan mensen zonder autisme? Juist mensen met autisme op mbo of hbo niveau die meer die minimaal 28 uur werken of fulltime, zijn hier erg gevoelig voor. Niet in de laatste plaats omdat deze doelgroep sneller overprikkelt raakt, vaak op de tenen moet lopen om alles bij te kunnen benen en sneller meer stress ervaart. Als voor deze klachten geen of weinig aandacht is, dan ligt een burn-out vaak op de loer.

Sneller in de stress

Werknemers met autisme ervaren meer stress op hun werk. Vaak door te veel lawaai, prikkels, rinkelende telefoons en drukte om hen heen. Omdat het niet altijd mogelijk is om deze prikkels te verminderen of in een meer stille ruimte te werken, proberen werknemers met autisme toch het beste ervan te maken. Natuurlijk met de nodige gevolgen en soms jarenlange (over)vermoeidheid en een continue hoog stresslevel.

Kun je een burn-out voorkomen?

Omdat in veel gevallen de (werk)omstandigheden voor werknemers met autisme niet ideaal zijn, ligt een burn-out sneller op de loer.

Heb je autisme en werk je, dan wil je natuurlijk niet het risico op een burn-out lopen. Hoe kan je een burn-out voorkomen?

  • Trek tijdig aan de bel en licht je werkgever of leidinggevende in als bepaalde omstandigheden je te veel worden. Je hebt het recht om voor je zelf op te komen en je mag vragen of je collega’s rekening met je houden.

  • Wees eerlijk over je autisme, zodat je werkgever rekening kan houden met hetgeen jij nodig hebt om te veel prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld aanpassing van je werkplek, een stilte ruimte of de mogelijkheid om je werk zodanig zelf in te kunnen delen dat je het (makkelijker) kunt volhouden.

  • Zoek werk en werkzaamheden die bij je passen en werk niet onder je niveau. In de praktijk gebeurt dit regelmatig en dat is op zichzelf al erg demotiverend. Een goede werkbevrediging zal ook minder tot spanningen, stress en overprikkeling leiden.

  • Werk bij voorkeur niet fulltime, maar liever 24-32 uur. Dit geeft minder belasting op je systeem. Deze tijd heb je echt nodig om alle indrukken te verwerken, te herstellen en je weer op te laden. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, maar probeer in elk geval een maximum van 32 uur aan te houden.

  • Praat met mensen die je vertrouwt, waarbij jij je veilig voelt en die jou goed kennen of je erg na staan. Je hebt dit nodig om te kunnen praten over dingen waar je tegenaan loopt, eventuele twijfels, vermoeidheid en andere klachten. Het hebben van een begeleider, vertrouwenspersoon of iemand die dicht bij je staat, helpt om gebeurtenissen te bespreken en te relativeren en lucht op.

  • Zorg voor voldoende ontspanning en ontladingsmomenten en zoek dingen die je graag in je vrije tijd doet en waarmee jij je kan ontspannen. Dit heb je hard nodig om de moeheid in je hoofd te verminderen en in ‘relaxmodus’ te komen. Doe je dit niet of te weinig, dan zal de stress in je hoofd en lijf op ten duur een nadelige invloed op je hele gestel uitoefenen.

Autisme en depressie

Helaas ervaren mensen met autisme ook vaker depressieve klachten. Soms al op jonge leeftijd of met terugkerende tussenpozen. Lees hier meer over op autisme en depressie.

Ervaar je vaak problemen op je werk en heb je autisme? Lees dan meer over autisme en werkproblemen.

Meer weten over autisme en burn-out?

Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen of wil je meer informatie? Ga dan naar het contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij contact met je op.

“Voorkom een burn-out bij autisme en neem je maatregelen”