Denk jij of vermoed jij dat je hoogfunctionerend autisme hebt? In dit blog lees je wat dit precies inhoudt.

Wat betekent hoogfunctionerend autisme?

Hoogfunctionerend autisme (HFA) wordt vaak gebruikt bij de diagnose Autisme Spectrum Stoornis van autisten met een hoger IQ (hoger dan 85). Hoogfunctionerend autisme vertoont in bepaalde opzichten overeenkomsten met het vroegere Syndroom van Asperger. In de praktijk berust Asperger zich vaak op meerdere criteria. Mensen met hoogfunctionerend autisme zijn vaak breder ontwikkeld, enorm leergierig en zijn geïnteresseerd in meer verschillende dingen. Dit in tegenstelling tot normaal of lager ontwikkelde autisten, die vaak geïnteresseerd zijn in één of enkele dingen.

Hoogfunctionerend autisme in de praktijk 

Tegenwoordig zijn de definities bij Autisme Spectrum Stoornis veranderd. We spreken niet meer afzonderlijk over het Syndroom van Asperger, PDD NOS, PDD of klassiek autisme. Al worden deze termen in de praktijk nog vaak gebruikt. Vooral bij mensen die vroeger de diagnose hebben gekregen. Asperger wordt vaak geassocieerd met hoogfunctionerend autisme. Het intelligentieniveau van iemand met hoogfunctionerend autisme ligt vaak wel hoger dan de gemiddelde autist of iemand met laagfunctionerend autisme.

Hoogfunctionerende medewerkers op de werkvloer 

Medewerkers met hoogfunctionerend autisme zie je vaker op hogere posities in het bedrijfsleven. Hetzij wel met bepaalde (soms onzichtbare) autistische karaktereigenschappen. Vaak weten medewerkers met hoogfunctionerend autisme dit goed te verbloemen. Ze voelen zich echter regelmatig ondergewaardeerd en lang niet altijd begrepen. Het is ontzettend lastig als je niet erkend wordt voor de goede dingen die je aandraagt. Zeker als je vaak innovatieve ideeën hebt of de nodige verbeterpunten aankaart door je scherp analyserend vermogen. Helaas voelt een medewerker met hoogfunctionerend autisme zich niet altijd beloond voor hetgeen hij doet. Dat levert de nodige frustratie en ergernis op.

De overeenkomsten tussen Asperger en hoogfunctionerend autisme

  • Vooral mensen die weten dat ze ‘anders’ denken en ervaren

  • Ze willen vaak niet dat anderen het weten (autistische eigenschappen verbloemen)

  • Gaan op eigen initiatief op zoek naar meer informatie

  • Stellen vaak hun eigen diagnose via vergaarde info of het internet

  • Mensen in de omgeving hebben het vaak niet door

  • Enorme leergierigheid en nieuwsgierigheid

  • Diagnose komt soms pas na 40ste levensjaar

Wees alert als je jezelf hierin erkent

Mensen met hoogfunctionerend autisme, kunnen vaak redelijk goed op hun werk functioneren. Je ziet ze ook terug in zeer verantwoordelijke functies, als ondernemer en in diverse arbeidssectoren. Door overprikkeling en een vaak hoge prestatiedrang, heeft iemand met hoogfunctionerend autisme meer kans op een depressie of burn-out. Juist omdat familie, vrienden of collega’s het niet altijd doorhebben. Vaak is de (werk)druk hoog en wil iemand met hoogfunctionerend autisme aan de (hoge) verwachtingen voldoen. Diep van binnen heerst er vaak veel onrust, chaos, angst en onzekerheid en voelen ze zich vaak nooit goed genoeg.

Dit kan nog moeilijker worden als iemand het (nog) niet weet van zichzelf en alle problemen in een andere hoek zoekt.  Zo kan het gebeuren dat iemand pas na zijn of haar 40ste of 50ste de diagnose (hoogfunctionerend) autisme krijgt of herkent.

Meer erkenning voor hoogfunctionerend autisme

Gelukkig is autisme een steeds bekender begrip geworden. Met name ook binnen het bedrijfsleven en op de arbeidsmarkt. Iemand met hoogfunctionerend autisme is vaak in staat om zijn of haar zwakke punten te compenseren, maar niet altijd. Hoe meer iemand met HFA begrijpt en inzicht heeft in hetgeen waar hij/zij in afwijkt, hoe beter hij/zij hier dagelijks mee om kan gaan.

Dat wil niet zeggen dat hetgeen wat iemand, door zijn hogere intelligentie, naar buiten toe laat zien, ook daadwerkelijk klopt met wat hij denkt, voelt en ervaart. Het kan ‘getraind gedrag’ zijn, omdat iemand met hoogfunctionerend autisme allerlei trucjes aangeleerd heeft, om zich zo veel mogelijk ‘normaal’ te voelen. Hij of zij wil juist niet opvallen of als ‘vreemd’ bestempelt worden.

Wil je nog meer weten of heb je een vraag?

Denk jij dat je hoogfunctionerend autisme hebt, wil je nog meer weten of wil je je hierop laten testen? Je kunt je vraag altijd voorleggen aan de autisme coach van ons Autisme Centrum. Je kunt ook contact leggen via ons contactformulier.

“Ontdek de meerwaarde van je hoogbegaafdheid of hoogfunctionerend autisme”