Autisme en stress gaan vaak samen. Hoe kan je overmatige stress bij autisme verminderen?
Autisme en omgaan met stress
Autisme, stress, boosheid en overprikkeling gaan vaak samen. Veranderingen, onverwachte gebeurtenissen, gebrek aan structuur en veel hectiek zijn beruchte triggers die snel irritatie en boosheid opwekken. Onduidelijke stressvolle situaties zijn in de praktijk lastig te handelen. Schakelen is vaak niet makkelijk, waardoor je stresslevel alleen nog maar meer toeneemt. Improviseren is ook niet je grootste vaardigheid. Nee, omgaan met stress bij autisme kost veel energie.
Stress leren reduceren
Bij autisme is het essentieel dat je je opgebouwde stress kunt reduceren. Het is belangrijk om voldoende rust en ruimte in je hoofd en innerlijk systeem te houden. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet de signalen en oorzaken van je stress leren herkennen. Waak er ook voor dat je bepaalde lichaamssignalen bij autisme negeert. Ontdek wat je er zelf aan kan doen om je broodnodige rust te pakken en je stress leren reduceren. Inzicht krijgen in jouw stressbronnen en van daaruit bepaalde veranderingen doorvoeren. Stap voor stap. Juist om enorme overprikkeling te voorkomen.
Waarom ben je sneller gestrest?
Mensen met autisme hebben eerder en meer last van stress dan mensen zonder autisme. Juist door de hoge (zintuigelijke) prikkelervaring staan de voelsprieten zodanig afgesteld, dat stress snel kan optreden. Het informatie verwerkingsproces werkt bij mensen met autisme vaak trager. Mede hierdoor worden stress-signalen niet altijd tijdig opgemerkt. Veel mensen met autisme voelen stress pas in een later stadium en hebben ze achteraf pas door hoeveel stress iets gekost heeft. Helemaal als er veel verschillende dingen tegelijk gebeuren en je het overzicht hierover dreigt kwijt te raken.
Lees ook ons blog stressprikkels bij autisme.
Risico’s bij oplopende stress
Sommige mensen met autisme kunnen lastig op zichzelf reflecteren. Hierdoor hebben ze een verminderd bewustzijn van hun stress-signalen. De stress komt vaak met pieken en dalen. Stresspieken opvangen is heel lastig voor mensen met autisme. Hierdoor kan je bij een snel oplopend stresslevel zo maar ineens exploderen. Het is dan erg lastig om weer rust in je hoofd en systeem te krijgen. Bij een structureel hoog stresslevel, heeft dit nadelige invloed op je heel innerlijk systeem. Autisme en omgaan met stress is een lastige combinatie. Vermoeidheid, neerslachtigheid, dingen voor je uit schuiven, snel geïrriteerd raken en jezelf afsluiten voor je omgeving is vaak wat mensen met autisme dan doen.
Lees ook dit artikel over burn-out preventie bij autisme. Zeker als je veel stressklachten of dreigende burn-out klachten ervaart.
Autisme en omgaan met stress: veel voorkomende stressklachten
De volgende stressklachten bij autisme komen veelvuldig voor:
Aanpassingsgedrag en autisme camoufleren
Door de verwachtingen op werkgebied, privé en binnen je gezin, wil je je zo goed mogelijk voordoen. Je wilt aan de verwachtingen tegemoet komen en probeert je veelvuldig aan te passen. Camouflagegedrag bij autisme komt dan ook veelvuldig voor. Dit is echter ook een grote trigger dat veel stress oplevert. Zeker op langere termijn. Als je jezelf continu aanpast aan je omgeving, zal je dat op ten duur gaan opbreken. Het is essentieel om hierbij de oplopende stress en vermoeidheid te reduceren. Het gaat om meer balans te vinden tussen je stresslevel aan de ene kant en genoeg rust en ontspanning aan de andere kant. Dat is echt een must!!
Als mens met autisme (de kreet HFA denk ik er voor mezelf zeker bij), kan ik alleen maar zeggen dat de stresstips goud waard zijn. Neem ze ter harte.
Ik ga al een tijdje mee (officiële diagnose pas na mijn vijftigste), dus heb deze tips ook deels door schade en schande zelf moeten ontdekken. Maar nu staan ze hier gewoon op internet. En sommige tips lijken makkelijker gezegd dan gedaan. Maar durf ze uit te proberen. Ontdek zelf welke het beste werkt voor jezelf.
Voor mij werkt jaren tachtig muziek heel goed en op dit moment hoor ik “Change” van Tears for fears op mijn koptelefoon. Het lijkt wel een signaal van een hogere macht. You can Change! en dat voel ik dan heel positief.
Maar daar ben ik veel te nuchter voor om dat te geloven.
Maar waarom is het volgende liedje dan (you take my) “Selfcontrol” van Laura Branigan? Ik luisterde vroeger nooit naar songteksten. Maar ze komen nu des te harder binnen.
Geniet van de mooie dingen in het leven. Geef je logische brein ook eens rust.
Of maak een vaste routine/plannen als je te chaotisch bent.
KISS proof.
Keep It Simpel Smart-ass.
Hallo Hans,
Dank je wel weer voor je aanvulling op dit blog. Zoals jij het zo mooi zegt: “geef je logische brein ook eens rust”. Mensen met autisme moeten zelf zien uit te vinden wat hun brein kan kalmeren en dat kan voor iedereen weer anders zijn. Het is wel belangrijk om je te leren afsluiten voor al die stoorzenders en uitputtende verplichtingen. Muziek kan hier zeker heel heilzaam bij werken als je je er aan kan overgeven.
Door coping probeer ik me zo goed mogelijk aan te passen. Helaas blijf ik stress ,spanning, overprikkelde brein ect. behouden. Ook nu in mijn zestiger jaren.