Burn-out preventie bij autisme is belangrijk om burn-out klachten te voorkomen. Hoe kan je hier alert op blijven?

Burn-out preventie bij autisme

Burn-out symptomen bij autisme komen steeds vaker voor. Vooral bij medewerkers met een drukke en veeleisende werkomgeving. Afhankelijk van iemand zijn karaktereigenschappen, doorzettingsvermogen en innerlijk gestel, houdt de één het langer vol dan de ander. De échte doorduwers negeren vaak de tekenen van overbelasting, vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid. Het werk moet af, ze willen geen fouten maken en ze willen aan de verwachtingen blijven voldoen. Burn-out preventie is dus essentieel om burn-out klachten te voorkomen.

Hoog verantwoordelijkheidsgevoel en blijven doorgaan

Veel mensen met hoogfunctionerend autisme voelen zich erg verantwoordelijk voor hun werk. Ze hebben de kennis, zijn hoger opgeleid en hebben vaak ook een hoge prestatiedrang. Juist dat hoge verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat de eerste burn-out symptomen worden genegeerd. Mede doordat de ´sensor´ om dat te herkennen bij mensen met autisme niet goed is afgesteld. Signalen van pijn of ziekte kunnen makkelijk genegeerd worden, omdat blijven doorgaan het motto is. Werkgevers zouden er meer alert op moeten zijn dat burn-out preventie bij medewerkers met autisme essentieel is om ziekteverzuim en langdurige uitval te voorkomen of sterk te verminderen.

Burn-out preventie bij de eerste symptomen

De volgende burn-out signalen, overprikkeling en vermoeidheidsklachten komen bij mensen met autisme regelmatig voor.

  • Steeds sneller overprikkeld raken
  • Lage frustratietolerantie
  • Toenemende vermoeidheidsklachten
  • Gevoel van leegte en uitputting
  • Diverse lichaamsklachten en pijnen
  • Sociale activiteiten afslaan
  • Steeds meer in jezelf keren
  • De weekenden nodig hebben om bij te komen
  • Doorgaan op de automatische piloot
  • Geen geluk en plezier meer ervaren

Natuurlijk beginnen de eerste burn-out symptomen subtiel en heb je het vaak nog niet in de gaten dat je jezelf aan het slopen bent. Het gevaar is dat mensen met hoogfunctionerend autisme door hun manier van werken, gedrag en hyperfocus meer risico lopen om een autistische burn-out te krijgen.

De gevaren van het negeren van burn-out symptomen

Als je gewend bent om hard te werken en altijd maar door te gaan, besef je ergens ook wel dat je dit vroeg of laat zal merken. Wel is het begrijpelijk dat je anderen niet wilt teleurstellen en aan hun verwachtingen wilt blijven voldoen. Maar tegen welke prijs en wat levert je prestatiedrang je op lange termijn op? Wat wil je bereiken en wat is het effect van continu over je grenzen gaan? Heb je wel een idee waar je grenzen liggen en hoe je deze kunt aanvoelen? Misschien is het tijd om hier eens goed bij stil te staan. Sluimerende burn-out symptomen negeren is het meest onverstandige wat je kunt doen.

Burn-out preventie: tijdig op de rem trappen

Als je je herkent in bepaalde burn-out symptomen, is het heel belangrijk om in actie te komen. Wat begint je op te breken en op welke manier heb je hulp nodig? Natuurlijk is het niet makkelijk om ineens om te schakelen en alles een tandje lager te zetten. Praat met je baas of leidinggevende, luister naar je lichaamssignalen en erken wat je nodig hebt om tijdig op de rem te trappen. Luister naar anderen als je het zelf niet doorhebt, maar dat iemand in je omgeving jou hierop attendeert. Voorkom dat je terugkerende burn-out klachten krijgt en leer je eigen valkuilen bij een burn-out te elimineren. Heb je al eerder een burn-out gehad? Dan zal je altijd gevoeliger zijn voor terugkerende burn-out symptomen en is burn-out preventie echt heel belangrijk.

Burn-out preventie training 

Met onze burn-out preventie training kunnen wij je verder helpen. Juist bedoeld om te werken aan je eigen valkuilen en om terugkerende burn-out klachten te voorkomen. Vaak zijn werkgevers bereid om bij te dragen in de kosten in het kader van ziekteverzuim preventie en bij burn-out herstel.

“Burn-out preventie met maatwerk training bij klachten”