Wanneer voldoe je nu wel of niet aan de kenmerken van autisme Spectrum Stoornis (ASS)? In 2013 verscheen de DSM-5.
Dit is het handboek voor psychiatrische stoornissen. Hiermee zijn de diverse subcategorieën komen te vervallen (zoals Asperger en PDD-NOS). Tegenwoordig valt iemand binnen het autismespectrum. Binnen dit spectrum kunnen mensen met autisme op diverse gebieden van elkaar verschillen. Het is soms best wel verwarrend in hoeverre je nu wel of niet voldoet aan de kenmerken in domein A en B.
Aangescherpte criteria DSM-5
Met verschillende termen die autisme aanduiden, was het soms onduidelijk wie onder welk ‘label’ viel. Wat de ene psycholoog of psychiater als Asperger bestempelde, was het bij een ander PDD-NOS. Als je niet aan alle autisme kenmerken voldeed, maar wel autistische trekken had, werd dit vaak onder PDD-NOS geschaard of je kreeg geen diagnose. Met de term autisme spectrum stoornis valt dit allemaal samen. Tegelijk met de verandering van de benaming in de DSM-5, is ook de criteria aangescherpt.
Elke diagnose ASS is persoonlijk en uniek
Een classificatie is een manier om bepaalde symptomen onder te brengen in een categorie van mensen met vergelijkbare symptomen. Een ASS diagnose is uniek en gaat dieper in op jouw persoonlijke situatie. Een officiële ASS diagnose geeft een gedetailleerd en compleet beeld van de autisme kenmerken die bij jou uit het onderzoek naar voren komen. Hiermee kan je hulp en eventuele behandeling krijgen.
Dit is mede afhankelijk van de problemen die je hiermee ervaart. Het is belangrijk dat de psycholoog of psychiater die je onderzoekt verder kijkt dan alleen de classificatie volgens de DSM-5. Juist om de verschillende klachten in een breder perspectief te zien.
Wanneer is er sprake van autisme?
Er is sprake van autisme spectrum stoornis als je voldoet aan vrijwel alle kenmerken die onder domein A vallen. Daarnaast moet je minimaal 2 van de kenmerken in domein B hebben.
Domein A
Blijvende tekorten in de sociale communicatie en interactie
Domein B
Beperkte zich herhalende gedragspatronen, beperkte interesses en activiteiten
Heb je nu een diagnose of val je in een classificatie?
De DSM-5 is een classificatiesysteem. Als je dus voldoet aan de kenmerken is er sprake van autisme spectrum stoornis. Echter zegt dat nog niets in hoeverre je last hebt van bepaalde typische autisme symptomen. Dat kan bij elke persoon met autisme weer anders zijn. Onder de diverse deelgebieden onder de DSM-5 kan zich dit op verschillende manieren manifesteren.
Een classificatie zegt dus niet zo veel hoe het bij jou persoonlijk zit. Ook al valt alles onder autisme spectrum stoornis, de verschillen onderling zullen er altijd blijven. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen het meer klassieke autisme en hoogfunctionerend autisme.
Wil je een diagnose of meer zekerheid?
Bij het Autisme Centrum kun je ook een (hoogfunctionerend) autisme test afnemen. Dit geeft je géén officiële ASS diagnose, maar hiermee kunnen we wel een conclusie geven in hoeverre jij voldoet aan de kenmerken van autisme en in welke gradatie. Zeker als je niet op zoek bent naar een ‘stempel’ maar wel naar meer zekerheid.
Hiermee kunnen je twijfels worden weggenomen. Tevens krijg je advies over je ontwikkelingspunten die uit de test naar voren komen. Desgewenst en indien nodig kan je daarna bij ons maatwerk training of coaching krijgen bij jouw ontwikkelingspunten. Gebaseerd op jouw probleemgebieden, valkuilen en struikelblokken waar jij tegen aan loopt.
Vandaag op mijn verjaardag (55 op de 8e van de 8e in 2022, hoezo echolalie) een mooi cadeau gevonden op internet. Autisme als Atypische Ontwikkeling van Martine F. delfos. Die vertelt dat de neuroloog typische ontwikkeling eerst sociaal en daarna pas de cognitieve ontwikkeling naar volwassenheid plaats gaat vinden.
De Atypische ontwikkeling is eerst cognitief en daarna pas sociaal. Daarom komen wij soms raar over in de ogen van de neuro typen. In hun ogen komen we veel volwassener over (we willen alles begrijpen, begrijpen en begrijpen) maar sociaal zijn we veel jonger. En in hun ogen raar of dommer in ons gedrag.
Dertig jaar onderwijservaring heeft me wel wat geleerd, maar het blijft wel lastig om je sociaal te gedragen zoals de meerderheid verwacht.
Hans,
bedankt voor de tip, ik ga het boek bestellen. Die Atypische ontwikkeling is zéér herkenbaar voor mij. Op de kleuterschool was ik al sterk geïnteresseerd in lezen, leren, begrijpen. Mijn sociale ontwikkeling begon eigenlijk pas als jong volwassene. Nu ben ik 66 en kan ik redelijk normaal meedoen op sociaal vlak, hoewel ik denk dat ik nog steeds meer op cognitie leun dan ‘normale’ mensen. Met als nadeel dat ik trager ben, soms té traag, maar met als voordeel dat mijn reactie minder bepaald wordt door eigen emoties. Ik heb heel wat situaties zien ontaarden door snelle kort-door-de-bocht emotionele reacties.