Denk je dat je licht autisme hebt of vinden mensen om je heen dat je autistische trekjes hebt? Wat houdt dit nu precies in?
Wat betekent licht autisme?
Er zijn wel meer mensen die autistische trekjes hebben, of (soms) bepaald gedrag vertonen die mogelijk onder Autisme Spectrum Stoornis vallen. Heb je dan licht autisme? Daar kun je niet zo maar een definitie aan hangen. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Als je omgeving niet of nauwelijks merkt dat je autistische trekjes hebt, of dit niet goed bij je kunnen plaatsen, wordt het door anderen in je omgeving vaak als ‘licht autisme’ gezien. Vaak voldoe je niet aan de meest typerende kenmerken van autisme, maar weet je van je zelf dat je toch wel anders denkt, voelt en de wereld om je heen soms anders en chaotisch ervaart.
Licht autisme hebben kost veel energie
Ook al zou je dat niet gelijk denken, maar mensen met licht autisme of diverse autistische trekken, kunnen veel last hebben van een wisselend energieniveau. Ze doen elke dag weer hun uiterste best om zo goed en normaal mogelijk te functioneren. Dat kost enorm veel energie, omdat ze vaak niet geassocieerd (willen) worden met iemand met autisme. Iemand met licht autisme leert en weet wat er van hem of haar wordt verwacht en kan bepaalde emoties, boosheid of onmacht (redelijk) goed wegdrukken. Dat wil niet zeggen dat het er niet is. Iemand met licht autisme heeft het dus per definitie niet makkelijker om (goed) te functioneren.
Ervaar je enorme spanning, voel je je steeds vermoeider of weet je (soms) niet meer waar je het zoeken moet? Kijk uit dat je niet in een onverwachte burn-out of depressie belandt.
Autisme in verschillende gradaties
Autisme en hieraan gerelateerde problemen en klachten, heb je in alle soorten en maten. Sommige mensen met licht autisme of met diverse autistische trekjes, bevinden zich in het grensgebied. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de bevolking (in lichte mate) autisme verwante eigenschappen vertoont. Zo kunnen we stellen dat er een boven- en ondergrens is. Variërend van ‘zwaar autistisch’ tot ‘licht autisme’. Deze laatste groep kan vrij goed meekomen in de maatschappij. Vaak loopt iemand met licht autisme ook niet bij een psycholoog, het GGD of krijgt een andere vorm van begeleiding.
Overeenkomsten licht autisme herkennen
De volgende overeenkomsten zijn vaak wel herkenbaar bij mensen met licht autisme, of die bij zichzelf of door anderen, diverse autistische trekjes ervaren:
Herken jij je zelf hierin?
Herken jij je zelf in deze kenmerken van licht autisme of vind jij (of je omgeving) dat je toch wel bepaalde autistische trekjes of neigingen vertoont? Heb je hier vragen over of wil je hier graag eens met een ervaren autisme coach over praten? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel of e-mail ons.
Bij mij is een lichte vorm van autisme, borderline En een lichte beperking vastgesteld.. betekent dit dan dat ik op men 39 zal sterven zoals er op internet staat? Ben er nu al 31 dus zou ik wel wat raar vinden. Maar langs andere kant lees ik dan dat er ook bejaarden zijn met autisme.. kan u me hier wat meer uitleg over geven aub? Bedankt
hoi ken. waarschijnlijk word je oud dus geen zorgen.
Hoe functioneert iemand die géén autistische trekjes heeft?
Wie is en wanneer noemt men iemand normaal?
Wat is dan normaal en wié bepaald dat?
Bij voorbaat dank voor uw prompte reactie op deze vragen.
ken autisten worden over het algemeen niet zo heel oud, het autisme kan wel minder worden, maar zal nooit geheel weg gaan.
Beste Robert,
Mensen met autisme kunnen net zo oud worden als ieder ander. Je leert bij het ouder worden vaak beter met bepaalde struikelblokken en beperkingen omgaan, maar het klopt dat autisme niet meer weg gaat. Het is wel belangrijk om de juiste hulp en ondersteuning te krijgen, zodat je hiermee jezelf beter kunt accepteren en minder tegen bepaalde beperkingen oploopt. Ik wens je hierin veel geluk en succes.
Met vriendelijke groet,
Corrie Heslinga
Als 54 jarige hoorde ik Jac den Houting zeggen dat de gemiddelde leeftijdsverwachting van mensen met autisme in Australië fifty four is. Nou dan zou het leuk zijn als ik nu met pensioen zou mogen gaan.
Helaas, get real, ik moet nog even…
Maar eerlijk gezegd heb ik het nog wel naar mijn zin op mijn werk met mijn collega’s. Ik voel me gewaardeerd en dat is heel fijn. Daar heb ik wel voor moeten knokken en afzien, maar als je het wil zien is er nog veel moois om van te genieten.
Paul (Asperger from the inside) heeft een mooi, aandoenlijk YouTube filmpje waarin hij in gesprek is met mensen met autisme die 60+ zijn.
Jezelf accepteren, zoals Corrie aangeeft, is waarschijnlijk de grootste bepalende factor.
Gun jezelf een mooi en lang leven.