Heb je onlangs de diagnose autisme gekregen na jarenlang problemen te hebben ervaren op het werk en privé?

Diagnose autisme bij volwassenen

De laatste tijd komt het relatief vaker voor dat een volwassene de diagnose autisme krijgt. Vaak na jarenlange problemen in de communicatie, sociale interacties, plannen van taken en hoge mate van stress ervaren te hebben. Heb jij kort geleden ook de diagnose Autisme Spectrum Stoornis gekregen via het GGZ of een ander psycholoog, dan roept dit vaak ook veel vragen en onzekerheden op. In veel gevallen herken jij jezelf wel in bepaalde gedragskenmerken en vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats.

Autisme problemen op het werk

Veel volwassenen met autisme ervaren problemen en strubbelingen in de communicatie op het werk. Ze voelen zich vaak niet begrepen, voelen zich niet altijd serieus genomen en houden er andere denkwijzen op na. Dit geeft vaak onderlinge spanningen en frustraties, waardoor jij al werknemer (veel) stress ervaart. Toch wil je voldoen aan de verwachtingen over en weer, waardoor je regelmatig op je tenen gaat lopen om alles in goede banen te leiden. Herkenbaar?
Lees ook meer over autisme en werkproblemen bij volwassenen.

Autisme problematiek in privé situaties

Als je op latere leeftijd er achter komt dat je autisme hebt, heb je vaak ook diverse problemen in de communicatie op sociaal en privé vlak ervaren. Je partner kan je wellicht niet altijd volgen, er is snel miscommunicatie of de verwachtingen over en weer lopen uiteen. Dit werkt miscommunicatie, confrontaties en onbegrip in de hand. Indien er géén of weinig kennis en begrip van autisme in je eigen omgeving is, leidt dit vaak tot extra stress en druk op je systeem. Hoe moet je nu duidelijk maken wat je denkt, voelt en ervaart als een ander jouw gedachtegang niet kan volgen?

Herken jij jezelf in de volgende punten?

  • Je voelt je vaak alleen in jouw denkwereld

  • Je voelt je altijd al anders en soms een vreemde eend in de bijt ten opzichte van anderen

  • Mensen om je heen kunnen je niet altijd volgen, waarom jij anders reageert dan ‘normaal’

  • Je begrijpt vaak niet goed wat de verwachtingen van anderen zijn en hoe je daaraan moet voldoen

  • Je trekt je vaak terug in je eigen wereld, want daar voel jij je veilig en kun je tot rust komen

  • Je vraagt je af hoe je bepaalde dingen kunt verbeteren, maar je weet niet hoe

  • Je loopt vast in sociale interacties met anderen en anderen begrijpen vaak niet hoe en waarom jij denkt zoals jij denkt

  • Je wilt graag tools om beter met diverse situaties en sociale interacties om te gaan

Autisme op hoger niveau

Veel mensen met autisme die op HBO+ niveau functioneren, proberen krampachtig aan de verwachtingen voldoen, hebben vaak briljante ideeën, zijn sterk vooruitziend, kunnen uitstekend anticiperen op problemen en blinken uit in het analyseren en detailleren van zaken. Denk jij hieraan te voldoen? Lees dan ook ons blog over hoogfunctionerend autisme.

Hulp bij autisme nodig?

Heb je vragen en zoek je hulp bij autisme, dan kan de autisme coach van ons Autisme Centrum je verder helpen. Wij coachen, begeleiden en trainen zowel volwassenen als jongeren met autisme vanuit onze locaties in Groningen, Drachten, Assen en Winschoten. Wij bieden hiervoor diverse maatwerk trajecten die wij afstemmen op de hulpvraag.

Wil je graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen of wil je meer informatie? Ga dan naar het contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij contact met je op.

“Diagnose autisme bij volwassenen; wij kunnen je verder helpen”