Omgaan met autisme is natuurlijk niet altijd makkelijk. Zowel niet voor de persoon met autisme zelf als de mensen in zijn of haar omgeving. Waar loop jij tegenaan?

Omgaan met autisme

Heb je zelf autisme en ben je er pas op latere leeftijd achter gekomen? Heb je onlangs een diagnose autisme spectrum stoornis gekregen en heb je hulp bij autisme nodig? Natuurlijk heb je veel vragen of loop je tegen bepaalde autisme problemen aan. Het Autisme Centrum biedt diverse diensten voor mensen met autisme op MBO en HBO niveau. Met name op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, re-integratie, burn-out en diverse maatwerk trainingen.

Waarom is omgaan met autisme bij volwassen vaak moeilijk?

Omgaan met autisme bij volwassenen is zowel in privé situaties als in werksituaties soms best lastig. Wat kan je verwachten en hoe moet je je opstellen ten opzichte van iemand met autisme? Vooral in werksituaties ervaren medewerkers met autisme vaak problemen op het werk. Autisme en werkproblemen komen dan ook vaak voor. Ze voelen zich vaak niet begrepen, minderwaardig en er wordt onvoldoende aan hun behoeften voldaan. Anderzijds vinden mensen in de omgeving iemand met autisme vaak moeilijk te peilen, sociaal onhandig, snel boos en afwezig. Waarom reageert hij vaak zo vreemd en waarom zondert hij of zij zich snel af? Goed omgaan met autisme vraagt dus tijd en inspanning. Zowel de persoon met autisme als de mensen in zijn of haar omgeving.

Omgaan met autisme bij vrouwen

Omgaan met autisme bij vrouwen is vaak nog gecompliceerder als bij mannen. Van vrouwen wordt verwacht dat ze sociaal, begripvol, behulpzaam en zorgzaam zijn. Als je als vrouw met autisme hier niet goed aan kunt voldoen, dan word je al snel vreemd aangekeken. Het gebeurt regelmatig dat autisme kenmerken bij vrouwen niet worden opgemerkt. Daarom wordt autisme bij vrouwen op latere leeftijd vaak na hun 35ste jaar ontdekt. Omgaan met autisme voor vrouwen is soms knap lastig in de praktijk. Zeker als je graag zo veel mogelijk als ‘normaal’ gezien wil worden, terwijl je continu op je tenen loopt om alles bij te benen.

 

Deze kenmerken komen vaak bij autisme voor:

  • Chaos in het hoofd en dit slecht kunnen onderdrukken

  • Vaak wel goed in het strak plannen en organiseren

  • In de communicatie vaak meer eenrichtingsverkeer

  • Zijn vaak angstiger en meer teruggetrokken

  • Zijn vaker onzeker over zichzelf en hun kunnen

  • Het observeren en kopiëren van sociaal gedrag

  • Gaan voortdurend over hun grenzen heen

  • Chronisch moe door hoge prikkelgevoeligheid

  • Perfectionistisch en veel controlegedrag

Autisme training bij je persoonlijke ontwikkeling

Binnen ons Autisme Centrum geven wij diverse maatwerk begeleiding en trainingen voor mensen met autisme. Daarmee helpen wij deze doelgroep bij de problemen waar ze dagelijks tegenaan lopen. De trainingen zijn bedoeld om specifieke ontwikkelingspunten, de communicatie en sociale vaardigheden te versterken. Juist de leerdoelen waar mensen met autisme veel baat bij hebben. Training in persoonlijke ontwikkeling in omgaan met autisme draagt bij aan het zelfvertrouwen, zelfinzicht, eigenwaarde, zelfstandigheid en sociale omgang met anderen.

Welke training biedt jou wat je nodig hebt?

Werken met autisme

Werken met autisme is zowel voor medewerkers met autisme als hun (werk)omgeving niet altijd makkelijk. We horen vaak dat er communicatieproblemen zijn op het werk of mensen schieten in hun werk door in perfectionisme en een hoge prestatiedrang. Om goed te kunnen blijven functioneren, is het van belang dat je tijdig aan de bel trekt bij je werkgever of leidinggevende. Wat heb je nodig en op welke manier kan jij beter werken in je eigen werkomgeving? Als je tekenen van burn-out symptomen ervaart, probeer dan gelijk hulp hierbij te zoeken. Juist om te voorkomen dat dit terugkerende burn-out klachten worden.

In deze blogs kun je meer lezen:

Werken met autisme

Autisme op de werkvloer

Autisme en werk

Meer weten of een hulpvraag indienen?

Heb je nog vragen over of wil je meer informatie over omgaan met autisme? Ga dan naar ons contactformulier of bel of e-mail ons.

“Omgaan met autisme gaat beter met de juiste begeleiding en training”