Omgaan met autisme is natuurlijk niet altijd makkelijk. Zowel niet voor de persoon met autisme zelf als de mensen in zijn of haar omgeving. Waar loop jij tegenaan?

Omgaan met autisme

Heb je zelf autisme en ben je er pas op latere leeftijd achter gekomen? Heb je onlangs een diagnose autisme spectrum stoornis gekregen en heb je hulp bij autisme nodig? Natuurlijk heb je veel vragen of loop je tegen bepaalde autisme problemen aan waar je graag advies of hulp bij nodig hebt. Het Autisme Centrum Groningen biedt diverse diensten voor mensen met autisme op MBO en HBO niveau. Met name op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, re-integratie en diverse maatwerk trainingen.

Waarom is omgaan met autisme bij volwassen vaak moeilijk?

Omgaan met autisme bij volwassenen is zowel in privé situaties als in werksituaties soms best lastig. Wat kan je verwachten en hoe moet je je opstellen ten opzichte van iemand met autisme? Vooral in werksituaties ervaren medewerkers met autisme vaak problemen op het werk. Autisme en werkproblemen komen dan ook vaak voor. Ze voelen zich vaak niet begrepen, minderwaardig en er wordt onvoldoende aan hun behoeften voldaan. Anderzijds vinden mensen in de omgeving iemand met autisme vaak moeilijk te peilen, sociaal onhandig, snel boos en afwezig. Waarom reageert hij vaak zo vreemd en waarom zondert hij of zij zich vaak snel af? Goed omgaan met autisme vraagt dus tijd en inspanning bij zowel de persoon met autisme als de mensen in zijn of haar omgeving.

Omgaan met autisme bij vrouwen

Omgaan met autisme bij vrouwen is vaak nog gecompliceerder als bij mannen. Van vrouwen wordt verwacht dat ze sociaal, begripvol, behulpzaam en zorgzaam zijn. Als je als vrouw met autisme hier niet goed aan kunt voldoen, dan wordt je al snel vreemd aangekeken. Vaak worden autisme kenmerken bij vrouwen niet opgemerkt. Daarom wordt autisme bij vrouwen op latere leeftijd vaak na hun 35ste jaar pas ontdekt. Omgaan met autisme voor vrouwen is soms knap lastig in de praktijk. Zeker als je graag zo veel mogelijk als ‘normaal’ gezien wil worden, terwijl je continu op je tenen loopt om alles bij te benen.

Deze kenmerken komen vaak bij vrouwen met autisme voor:

  • Chaos in het hoofd en dit slecht kunnen onderdrukken

  • Vaak wel goed in het strak plannen en organiseren

  • Zijn sociaal sterker en actiever dan mannen

  • In de communicatie soms veelpraters met eenrichtingsverkeer

  • Zijn vaak angstiger en kunnen meer verlegen overkomen

  • Zijn vaker onzeker over zichzelf en hun kunnen

  • Goed in het observeren en kopiëren van sociaal gedrag

  • Gaan voortdurend over hun grenzen heen

  • Chronisch moe door het overmatig compenseren

Autisme training bij je persoonlijke ontwikkeling

Binnen ons Autisme Centrum geven wij diverse maatwerk begeleiding en trainingen voor mensen met autisme. Daarmee helpen wij deze doelgroep bij de problemen waar ze dagelijks tegenaan lopen. De trainingen zijn bedoeld om specifieke ontwikkelingspunten en sociale vaardigheden te versterken. Juist de leerdoelen waar mensen met autisme veel baat bij hebben. Dit om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren, zodat omgaan met autisme kan worden verbeterd ten opzichte van je zelfvertrouwen, zelfinzicht, eigenwaarde, zelfstandigheid en sociale omgang met anderen.

Welke training biedt jou wat je nodig hebt?

Loopbaan en werken met autisme

Heb je een baan waar niet meer tevreden bent? Zoek je een andere werkomgeving die beter bij je past? Weet je dat je veel meer kunt, maar het komt er niet uit? Voel je je ondergewaardeerd en niet respectvol behandeld op je werk? Samen kunnen we ontdekken wat je unieke kwaliteiten, vaardigheden, competenties en (onvervulde) behoeften zijn. Omgaan met autisme wordt makkelijker met de juiste loopbaanbegeleiding bij autisme. Als jij goed op je plek zit, zal je ook gelukkiger worden en meer uit je leven kunnen halen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook:

Werken met autisme

Autisme op de werkvloer

Autisme en werk

Meer weten of een hulpvraag indienen?

Heb je nog vragen over of wil je meer informatie over omgaan met autisme? Ga dan naar ons contactformulier of bel of e-mail ons.

“Omgaan met autisme gaat beter met de juiste begeleiding en training”