Autisme bij vrouwen op latere leeftijd komt steeds vaker voor. Toch wordt dit vaak laat opgemerkt, hoe kan dat toch?

Autisme bij vrouwen op latere leeftijd

Autisme komt vaker voor dan vroeger en ook bij vrouwen op latere leeftijd. Dat wil zeggen, dat het pas (veel) later duidelijk wordt waar bepaalde problemen vandaan komen. Vaak gaan hier jarenlang verschillende klachten aan vooraf, waarbij deze niet geassocieerd worden met autisme. Chronische vermoeidheid is een veel gehoorde klacht en gevoelig voor te veel aan geluid, lawaai en prikkels. Als de (omgevings) problemen toenemen, kan iemand op een gegeven moment toch een nadere onderzoek laten uitvoeren. Soms daar geheel (toch nog) onverwacht Autisme Spectrum Stoornis uit.

Waarom blijven de symptomen vaak onopgemerkt?

Omdat autisme bij vrouwen op latere leeftijd en de klachten hierbij vaak niet als autisme symptomen worden (h)erkend, kan autisme bij vrouwen lang ongemerkt blijven. Daarbij hebben vrouwen door de jaren heen bepaalde symptomen weten te camoufleren. Maar de moeheid en chaos in het hoofd kan leiden tot psychische problemen. Helaas wordt autisme bij vrouwen op latere leeftijd door de (werk) omgeving niet altijd serieus genomen. Een vaak gehoorde klacht is dan ook: “ik voel mij niet gehoord en gezien”. Laat staan dat je goed begrepen wordt. Dit voor vrouwen met autisme enorm frustrerend, juist omdat een vrouw in haar vrouw-zijn graag gezien, gehoord wordt en er ook ‘bij wil horen’.

Symptomen bij vrouwen met autisme

De volgende symptomen van autisme komen relatief vaker voor bij vrouwen:

  • Chaos in het hoofd en dit slecht kunnen onderdrukken

  • Vaak wel goed in het strak plannen en organiseren

  • Zijn sociaal sterker en actiever dan mannen

  • In de communicatie soms veelpraters met eenrichtingsverkeer

  • Zijn vaak angstiger en kunnen meer verlegen overkomen

  • Zijn vaker onzeker over zichzelf en hun kunnen

  • Goed in het observeren en kopiëren van sociaal gedrag

  • Gaan voortdurend over hun grenzen heen

  • Chronisch moe door het overmatig compenseren

Vrouwen met hoogfunctionerend autisme

Van oorsprong zijn mannelijke hersenen meer gericht op logische systemen en bij vrouwen meer op hun sociale omgeving. Zo ligt dit meestal ook in de basis van de opvoeding, waarbij jongens meer als stoer, sterk en mannelijk gezien (willen) worden en vrouwen een meer sociale, communicatief vaardige en inlevende rol toegedeeld krijgen. Het beeld dat autisme voor het overgrote deel een mannelijke handicap is, past hierbij. In de praktijk zijn meisjes en vrouwen ook sociaal actiever, maar als er sprake is van autisme kost een vrouw dat wel veel meer moeite. Vooral omdat ze aan het verwachtingspatroon wil voldoen. Een vrouw met hoogfunctionerend autisme kan zich trucjes aanleren om toch zo veel mogelijk mee te kunnen draaien in de drukke maatschappij om hen heen.

Waarom wordt autisme bij vrouwen op latere leeftijd pas ontdekt?

Autisme wordt bij vrouwen vaak pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Door diverse problemen komen ze dan toch bijvoorbeeld bij een psycholoog terecht. Hetzij met andere klachten dan gerelateerd aan autisme. Sommige vrouwen hebben al bepaalde diagnoses en behandelingen gekregen, maar zonder het gewenste resultaat. Vrouwen met autisme op latere leeftijd ervaren vaak al langer diverse werkproblemen. Het gebeurt vaak dat ouders met autisme ook een kind met autisme krijgen. Het kan dan gebeuren dat het gedrag wordt herkent van het kind, waarbij de vergelijking met zichzelf wordt gelegd. Soms krijgen vrouwen een artikel onder ogen dat over autisme gaat en herkennen ze zichzelf er in.

Heb je al langere tijd diverse strubbelingen, depressieve klachten of een burn-out gehad?
Lees ook ons blog autisme bij een depressie of autisme en burn-out.

Meer aandacht voor vrouwen met autisme

Vrouwen met autisme lijken vaak op het eerste gezicht sociaal, flexibel, meelevend en communicatief. Daardoor wordt er niet aan autisme gedacht. Als je alle (aangeleerde aanpassingen) hierbij wegdenkt, zie je dat er wel degelijk sprake is van autisme. Als autisme bij vrouwen op latere leeftijd ontdekt wordt, geeft dit vaak opluchting. Eindelijk wordt het duidelijk waar de klachten en problemen vandaan komen en gaan vrouwen zichzelf ook beter begrijpen. Wij adviseren dan ook om er veel over te lezen, zodat je een beter zelfbeeld en meer zelfinzicht krijgt.

Een aantal boeken aanraders om te lezen:

  • Niet ongevoelig – Vrouwen met autisme door Henny Struik

  • Autismespectrum stoornissen bij volwassenen – Annelies Spek

  • Vrouwen met autisme – Bronja Prazdny

  • Dit is autisme, van hersenwerking tot gedrag – Colette de Bruin

  • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

  • Kunnen vrouwen ook autisme hebben?- Roos Hart

  • Eenzame vrouwen – Ben Zijl

Autisme coaching voor vrouwen

Binnen ons Autisme Centrum coachen en begeleiden wij vrouwen en mannen met autisme. Zowel op het sociaal gebied, bij uitval, ziekte, als bij hun loopbaan en solliciteren. Ook geven wij maatwerk assertiviteitstraining en weerbaarheidstraining. Dit doen wij specifiek voor vrouwen en mannen die steeds over hun grenzen heen gaan, die willen werken aan hun zelfvertrouwen, die hun eigenwaarde willen vergroten of die weerbaarder willen worden voor de buitenwereld.

Lees ook de informatie over autisme coaching.

Meer weten of een hulpvraag indienen?

Heb je nog vragen over of wil je meer informatie over de onderwerpen in dit blog? Ga dan naar ons contactformulier of bel of e-mail ons.

“Met meer kennis kom je steeds meer te weten over je autisme”