Hoe uiten de kenmerken van autisme zich bij vrouwen?

Kenmerken autisme bij vrouwen

Hoewel de kern van autisme (stoornis in de informatieverwerking) hetzelfde is bij mannen en vrouwen, uit het autisme zich bij vrouwen wel anders. Vaak lopen vrouwen met autisme ook tegen andere problemen aan. Vrouwen en mannen zijn nu eenmaal niet hetzelfde. Ze geven een andere invulling aan (sociale) rollen in het gezin en de maatschappij. Ze hebben vaak andere interesses en zijn sociaal vaak meer gemotiveerd dan mannen. De bekende ‘typische’ autisme kenmerken bij vrouwen komen vaak anders tot uiting.

Subtiele kenmerken autisme waarneembaar

De autisme kenmerken bij vrouwen zijn vaak subtieler. Daarbij doen ze hun leven lang hun best om hun autistisch gedrag te camoufleren. Ze passen zich continu aan hun omgeving aan. Ze betalen daar wel een hoge prijs voor. Enerzijds worden autisme kenmerken bij vrouwen niet altijd gezien en dus ook niet serieus genomen. Anderzijds zijn de kenmerken vaak subtieler en minder heftig aanwezig. Mede doordat meisjes met autisme zich al vroeg zo veel mogelijk proberen aan te passen. Het is voor anderen dan ook niet altijd duidelijk dat het om autisme gaat. Autisme bij vrouwen uit zich gewoon anders. Zeker als er sprake is van hoogfunctionerend autisme bij vrouwen.

Kenmerken autisme camoufleren

Het sociaal camoufleren heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat vrouwen zich hierdoor redelijk tot goed kunnen handhaven in de maatschappij. Een nadeel is dat ze zichzelf overschatten of dit komt voort door hun omgeving.

Anderen zien dan niet hoeveel moeite en energie het je kost om ‘normaal’ over te komen. Ook niet dat het je veel energie kost om telkens ogenschijnlijk eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren. Het langdurig op je tenen lopen kan leiden tot psychische klachten. Angst en depressie zijn hierbij het meest voorkomend. De continu overvraging op verschillende levensgebieden, leidt bij veel vrouwen met autisme tot een burn-out. Helaas lijken vrouwen met autisme hier minder snel van te herstellen dat vrouwen zonder autisme.

Lees meer over autistische burn-out

Lees meer over autisme en depressie

Je eigen identiteit in gevaar

Als je als vrouw met autisme je veel aanpast en veel autisme kenmerken camoufleert, kan je eigen identiteit hierdoor in gevaar komen. Je weet dan op een gegeven moment niet meer goed wie je bent of wat je eigenlijk wilt. Je hebt al zoveel gedrag afgekeken en gekopieerd, dat je steeds verder van je eigen ‘ik’ bent afgedwaald. Je kan daardoor een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Het is belangrijk om autisme coaching of specifieke autisme training te volgen om weer dichter bij jezelf te komen. Vooral om je zelf te accepteren als de ‘ongemaskerde zelf’. Uit ervaring blijkt dat dan ook een deel van de bijkomende psychische klachten verdwijnt.

Vrouwen ervaren ook sneller overprikkeling bij autisme.

Autisme coaching en jezelf terugvinden

Binnen ons Autisme Centrum coachen en begeleiden wij vrouwen en mannen met autisme. Zowel op het sociaal gebied, bij uitval, ziekte, burn-out en re-integratie. Ook geven wij maatwerk assertiviteitstraining en autisme training bij burn-out. Al onze trainingen zijn persoonlijke maatwerktrainingen die één op één worden gegeven op onze locaties in Groningen, Assen, Drachten, Winschoten en online via Teams.

Meer weten of een hulpvraag indienen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Ga dan naar ons contactformulier of stuur ons een e-mail.

“Kenmerken autisme bij vrouwen valt niet altijd op, maar het is er wel”