Veel mensen met autisme hebben ook last van faalangst en perfectionisme. Waarom is dat eigenijk?

Perfectionisme bij autisme

Perfectionisme en perfectionistisch gedrag komt vaak voor bij mensen met autisme. Vaak hangt dit ook samen met bepaalde dwangmatige handelingen of (rigide) patronen om alles altijd exact op dezelfde manier te doen. Altijd dezelfde handelingen, volgordes en structuur en het liefst zo goed mogelijk. Enerzijds omdat dit overzicht en houvast geeft. Anderzijds omdat ze alles heel precies en gedetailleerd willen doen. Alleen op hun eigen manier is het goed genoeg. Aan deze drang valt dan ook vaak niet te ontkomen. Veel mensen met autisme herkennen zich dan ook (grotendeels) in perfectionisme en perfectionistisch gedrag in bepaalde opzichten.

Perfectionistische handelingen

Als je autisme hebt, dan heb je vaak de natuurlijke neiging om dingen op jouw manier te doen. Ook al heb je vaak wel instructies en leidraad nodig. Het liefst doe je alles toch weer op jouw manier. Dat geeft een gevoel van veiligheid en overzichtelijkheid. Als je dan ineens dingen moet veranderen moet je van je eigen gewoonte afwijken en daar word je onzeker van. Vaste handelingen geven je houvast en in jouw hoofd is het vaak alleen op die manier goed. Je kan er echter ook in doorslaan. Dan ben je niet meer goed in staat om met minder genoegen te nemen.

Geen fouten willen maken

Natuurlijk wil je geen fouten maken. Daarom doe je zo accuraat mogelijk je werk en streef je naar perfectie. Vaak scherp op de details en sterk controlerend. Fouten maken is voor mensen met autisme vaak extra moeilijk te hanteren. Je kan dan een gevoel van falen ervaren of zelfs last van faalangst hebben. Je wilt graag laten zien dat je het kan en wil niet onderdoen voor een ander. Vaak op je tenen lopen om vooral je taken zo perfect mogelijk uit te voeren. Het is een continu streven naar perfectionisme en je hebt er vaak geen controle over. Het streven naar perfectionistisch gedrag komt nog vaker voor bij hoogfunctionerend autisme bij hoger opgeleiden.

Perfectionisme en faalangst bij autisme

Perfectionisme wordt vaak geboren uit een vorm van faalangst. Ook al denk je dat niet van jezelf. Als je jezelf namelijk zou toestaan dat fouten maken menselijk is, dan zou je ook niet zo streng en controlerend naar jezelf zijn. Onder de laag van perfectionistisch gedrag (overlevingsmechanisme) schuilt dus vaak faalangst. Mensen met autisme moeten vaak al een stap harder lopen om alles bij te benen. Het is een continu proces dat zich in je hoofd afspeelt. Er valt ook lastig aan te ontkomen. Je brein stuurt je. Zo lang je het beste van jezelf geeft, zijn je collega’s en leidinggevende wellicht tevreden over je en val je niet uit de toon. Het kost je wel veel energie en daarom ben je ook vaak moe en uitgeblust. Ook als je niet werkt en je perfectionistisch gedrag je handelingen thuis ook nadelig bepalen.

Hoe herken je perfectionistisch gedrag bij jezelf?

Perfectionisme en faalangst bij autisme zie je vaak in het volgende gedrag:

  • Alles zo goed mogelijk willen doen.

  • Je handelingen steeds blijven controleren.

  • Geen fouten willen maken, want dat zie je als falen. Je kan dan erg boos op jezelf worden omdat je vindt dat je gefaald hebt.

  • Meer tijd nodig om je taken af te krijgen, want je wilt het perfect doen.

  • Niet goed kunnen omgaan met (plotselinge) veranderingen, want dan kan je de dingen niet meer doen zoals je vind dat het juist goed is op jouw manier.

  • Niet tijdig kunnen stoppen als je ergens mee bezig bent.

  • Dwangmatige handelingen waar je voor je gevoel controle over hebt. Als je je eigen patroon dan niet kunt volgen, ontstaat er vaak een paniekgevoel.

  • Continue angst om dingen niet goed genoeg te kunnen doen en de gedachten wat anderen wel niet zullen denken, zeggen en van je vinden.

  • Erg moe worden van jezelf, je soms chaotisch brein, waardoor je ’s avonds vaak zo moe bent, hoofdpijn hebt en geen energie meer voor anderen dingen.

  • Moeilijk kunnen ontspannen en dingen loslaten. Veel piekeren hoe je het moet doen, wat de beste manier is en of het naar anderen wel goed genoeg zal zijn.

  • De lat continu erg hoog leggen en als het dan nog niet goed genoeg is, dan leg je de lat gewoon nog een stukje hoger en neem je nog een stap harder.

  • Snel het gevoel een mislukking te zijn als je iets niet kunt halen, ook al vinden van anderen dat het wel meevalt. Jij denkt daar heel anders over.

Faalangst bij autisme en sterke dwangmatigheid  

Faalangst bij autisme komt vaak voor. Juist omdat het brein van iemand met autisme al hoog staat afgesteld bij (dwangmatige) controle en overzicht willen houden. Indien door gebeurtenissen, veranderende omstandigheden of ad hoc zaken ineens van het bekende patroon moet worden afgeweken, zal iemand met autisme hier vaak boos en gefrustreerd op reageren. Ze verzetten zich tegen de (plotselinge) verandering. Als het ze ineens sterk overvalt, kunnen ze zelfs een woede uitbarsting krijgen of in paniek raken. Daarom houden mensen met autisme ook niet van veranderingen. Ze houden de boel juist onder controle door overzicht te creëren. Ook daarmee kunnen angsten en ook faalangst beter onderdrukken, want dit zit vaak wel in de onderlaag.

Lees ook deze blogs die voor jou interessant kunnen zijn:

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen en wil je meer weten over autisme en perfectionisme, faalangst of andere problemen? Ga dan naar het contactformulier, vul je gegevens in en dan nemen wij contact met je op.

“Autisme en faalangst waarbij perfectionisme de overlevingsstrategie is”