Veel mensen met autisme hebben moeite om grenzen te stellen. Waarom is dat bij autisme extra moeilijk?

Grenzen stellen bij autisme

Tijdig grenzen stellen om stress en overprikkeling bij autisme te voorkomen is essentieel. Vaak is dat best lastig. Waar liggen je grenzen en waarom ga je er vaak zo snel overheen? Dit heeft verschillende oorzaken. Enerzijds omdat je wilt voldoen aan de verwachtingen en eisen van anderen. Anderzijds omdat je brein vaak op een gecontroleerde manier aangeeft hoe, wat en wanneer je iets moet doen. Je zal er dan ook niet snel van afwijken, want je wilt je eigen ‘riedel’ afdraaien. Ongeacht hoe je je voelt of wat de situatie is.

Controle willen bewaren

Vanuit een autismebrein bekeken, is overzicht en controle houden over zo’n beetje alles heel belangrijk en noodzakelijk. Zo lang je structuur en overzicht hebt, weet je wat er komen gaat. Werkgerelateerd gezien zal je graag planmatig en efficiënt willen werken. Je doet wat je moet doen en houdt niet van onverwachte interrupties. Alles onder controle houden is essentieel om alles geordend te volbrengen. Grenzen stellen is iets waar je niet eens bij stil staat. Veel medewerkers met autisme gaan helaas veelvuldig en voortdurend over hun grenzen heen. Vooral omdat ze hun ‘plan’ af willen werken en niet nadenken of ze het mentaal en fysiek ook allemaal aankunnen.

Grenzen stellen bij autisme: Waar gaat het mis?

Herken je jezelf in de volgende kenmerken?

  • Altijd maar doorgaan, want het moet af
  • Niet willen stoppen voordat iets af is (hyperfocus)
  • Niet weten waar je grenzen liggen
  • Vrij perfectionistisch bezig zijn
  • Hoge prestatiedrang in je werk
  • Signalen van pijn of ziekte negeren
  • Veel stress ervaren, maar hier niets mee doen
  • Snel last van faalangst of bang voor afwijzing

Als meerdere van deze punten op jou van toepassing zijn, heb je moeite met grenzen stellen.

Perfectionisme en hyperfocus

Veel (hoogfunctionerende) mensen met autisme hebben last van perfectionisme en een hoge prestatiedrang. Ze willen koste wat het kost aan de eisen voldoen en willen gelijkwaardig zijn aan anderen om hen heen. Als je in een hyperfocus zit, wil je ongestoord doorgaan waar je mee bezig bent. Het liefst zo goed en perfect mogelijk. Je werkt waar nodig over en gaat uren door. Perfectionisme is één van de grootste valkuilen bij grenzen stellen. Een perfectionist met autisme heeft vaak geen idee waar en hoe hij zichzelf moet begrenzen. Niet zo gek dat deze personen vaak met (terugkerende) burn-out klachten te maken krijgen.

Autisme en Perfectionisme gaan in de praktijk vaak samen.

Stress wegdrukken en negeren

Helaas staat de innerlijke sensor bij iemand met autisme vaak minder goed afgesteld op innerlijke stressprikkels. Mede omdat gevoelsmatige issues minder goed aangevoeld en geregistreerd worden. Een bepaald gevoel van onbehagen zijn ze meestal gewend. Ze maken zich minder druk op stresssignalen bij het overschrijden van hun grenzen. Wij zien dit veel terug bij met name perfectionistische medewerkers met hoogfunctionerend autisme. Hoe langer je overprikkeling en stressklachten negeert, hoe moeilijker grenzen stellen bij autisme wordt. Ook een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel en commitment maken het je lastig om je grenzen te bewaken. Je voelt je immers erg verantwoordelijk voor je werk en/of voor anderen. Probeer dan maar eens op een assertieve manier je grenzen te stellen.

Lees meer over:

Hoe kan je grenzen stellen bij autisme?

Bij het Autisme Centrum kan je verschillende trainingen volgen voor je persoonlijke ontwikkeling. Met name bedoeld om werkende mensen met autisme te helpen bij verschillende problemen op het werk en privé. Denk aan communicatieproblemen in de sociale interacties met anderen, je mening geven en omgaan met kritiek, grenzen stellen, leren nee zeggen, perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel en nog veel meer. Afhankelijk van je probleemgebieden en ontwikkelingspunten, kunnen wij hier een maatwerk training voor opstellen om je verder te helpen.

Heb je dreigende burn-out klachten omdat je steeds over je grenzen gaat? Lees meer over burn-out preventie.
Wil je assertiever worden en beter je grenzen leren aangeven? Meld je dan aan voor onze assertiviteitstraining bij autisme.

“’Grenzen stellen bij autisme is essentieel voor je zelfcontrole”