Beter omgaan met autisme op je werk? In dit blog meer tips bij werken met autisme.

Beter omgaan met autisme op je werk

Mensen met autisme lopen vaak tegen diverse problemen aan op het werk. Dagelijks een grote hoeveelheid prikkels moeten verwerken. Sociale aspecten en verwachtingen waar je misschien niet aan wilt of kunt voldoen. Lange werkdagen, terwijl het je soms te veel wordt. Aan de ene kant heb je als werknemer met autisme unieke talenten en kwaliteiten. Aan de ander kant vallen juist werknemers met autisme regelmatig uit met klachten of ervaren burn-out symptomen. Meer dan hun collega’s zonder autisme. Het is hierbij van belang dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke behoeftes. Van daaruit bekijken wat je nodig hebt om beter met bepaalde dingen om te kunnen gaan op je werk.

Hoe ziet je werkomgeving eruit?  

Het is voor jezelf, je leidinggevende en collega’s belangrijk om te weten wat je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Beter omgaan met autisme op het werk begint om met je werkgever te bespreken hoe jij je werk wilt doen. Het personeelsbeleid en de werkwijze binnen een organisatie worden gemaakt voor de middenmoot, de norm. Daar hoor jij waarschijnlijk niet bij, omdat je vaak alles anders en intensiever beleeft. Waarom zou iemand bij fysieke klachten wel een aangepaste stoel of bureau kunnen krijgen en jij geen aangepaste werkwijze? Hierdoor zou je je werk beter kunnen doen. Iets om over na te denken toch?

Personeelsbeleid wordt gemaakt voor de middenmoot, niet voor jouw autistische eigenschappen

Feedback bespreekbaar maken

Je kunt bij je leidinggevende en collega’s bespreekbaar maken hoe jij graag feedback wilt ontvangen. Bijvoorbeeld wekelijks een kort onderhoud met je leidinggevende of regelmatig met je collega’s evalueren hoe het met je werk gaat. Zijn er punten om te bespreken? Probeer dan aan te geven dat je dat graag wilt weten, zodat overlegd kan worden hoe hiermee omgegaan kan worden. Gaat er iets veranderen? Wordt er een nieuwe werkwijze doorgevoerd? Probeer het bespreekbaar te maken of dat ook bij jou past. Kijk of er mogelijkheden zijn dat je het eventueel (bij voorkeur) op je eigen wijze kan doen. Onthoud hierbij: “alles wat je niet bespreekbaar maakt, zal ook niet anders gaan verlopen”. Je hebt altijd meer kans dat er wel rekening met je gehouden wordt als je het bespreekbaar maakt. Probeer communicatieproblemen bij autisme zo veel mogelijk het hoofd te bieden.

Aanpassing in werkomstandigheden bij autisme

Wellicht dat je wel een beeld hebt wat voor jou ideale werkomstandigheden zijn, maar kon dit nog niet echt uitgevoerd worden. Ook kan het zijn dat je vrees had om dit aan te geven. Mede door de coronaperiode zijn er steeds meer mogelijkheden gecreëerd om thuis te werken. Voor veel medewerkers met autisme is dit mogelijk een (blijvende) optie om aan te geven om de helft van je werkuren thuis te werken. Dit kan ook tot betere prestaties leiden en heb je minder last van overprikkeling op je werk. Het is echt essentieel om je wensen en behoeftes te bespreken, zodat dit voor jou naar meer ideale werkomstandigheden kan leiden. Hoe meer je jouw verwachtingen hierin uitspreekt, hoe meer werkgevers geneigd zijn om te kijken wat hierin mogelijk is. Natuurlijk is dit binnen bepaalde functies meer lastig, maar beter omgaan met autisme op je werk, moet je mede zelf trachten te creëren.

Beter omgaan met autisme: inzicht in je behoeftes

Als je altijd werkt op de manier hoe anderen dat doen of conform de verwachtingen, dan kan je hierop leeglopen. Op de werkvloer ben je dan meer bezig met je omgeving dan met jezelf en je eigen werk. Beter omgaan met stress is hierbij ook zeker een meerwaarde! Met name omdat je aandacht en energie naar de omgeving wordt getrokken. Daardoor is er soms nog amper ruimte voor je eigen gevoelens, behoeftes, gedachtes en werkzaamheden. Je weet dan niet meer wat je nodig hebt en het is lastig om de focus op je werk te leggen. Daarom is belangrijk om een goed inzicht te hebben in je eigen kunnen, talenten, aanleg, behoeftes, kennis en ervaring. Beter omgaan met autisme heeft ook alles te maken met je zelfbeeld en de waarde die je jij jezelf toekent.

Je talenten vanuit autisme

Om meer en beter vanuit je talenten, eigen kracht en behoeftes te werken, is het belangrijk om goed te weten wat je nodig hebt om zo goed mogelijk te kunnen floreren. Kijk eerst naar de talenten die je als persoon met autisme hebt. Onderstaand schema geeft meer inzicht hoe jouw talenten en valkuilen naar boven kunnen komen bij overprikkeling. Probeer deze eerder te herkennen. Onthoud goed dat bij alles waar “te” voor komt te staan, je dan een valkuil inschiet. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden!

tabel beter omgaan met autisme op je werk

Neem genoeg tijd voor jezelf op je werk

Als werknemer met autisme heb je behoefte aan een prettige werkomgeving en een goed zelfbeeld. Mede omdat je je werk vaak als intens beleeft. Zowel in positieve als negatieve zin. Als je werk doet dat je zinvol vindt en dat goed bij je past, dan kan je daar intens van genieten. Is dat niet het geval, dan kan het werk ook negatieve gevoelens bij je oproepen. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en soms even stil te staan om te beseffen hoe het met je gaat. Zeker in tijden van drukte, hectiek of bij veranderingen. Merk je dat je meer moe wordt, verlies je je concentratie?
Neem een ‘time out’ en probeer echt je grenzen te stellen.

“Kom voor jezelf op en communiceer je behoeften en wensen op je werk”