Helaas komt het voor dat vrouwen met autisme een verkeerde diagnose bij hun klachten krijgen. Hoe kan dit eigenlijk?

Autisme en verkeerde diagnose bij vrouwen

In de laatste jaren blijkt dat autisme bij vrouwen steeds vaker voorkomt. Het probleem is wel dat dit niet altijd (tijdig) wordt ontdekt. Sterker nog, een verkeerde of onvolledige diagnose komt met enige regelmaat voor, terwijl autisme onderbelicht blijft. Omdat vrouwen vaak klachten hebben die niet aan autisme gelinkt worden, kan je er soms lang mee rondlopen zonder adequate hulp of therapie. Bepaalde angsten, burn-out, depressies en chronische moeheid worden in de psychologie dan niet altijd gelinkt aan autisme spectrum stoornis.

Verkeerde label opgeplakt krijgen

Bij het Autisme Centrum horen wij de laatste tijd steeds vaker van onze cliënten dat zij jarenlang niet de juiste diagnose hebben gekregen. Psychologen, het GGZ en andere specialisten zijn dus niet altijd in staat om de juiste diagnose te stellen. Hierdoor krijgen mensen een verkeerde ‘label’ opgeplakt. Denk hierbij aan angststoornissen, ODD, ADD depressie, PTTS, Borderline en persoonlijkheidsstoornissen. Mensen kunnen hier erg onder leiden omdat ze hiermee dus ook niet de juiste behandeling krijgen of behandelingen die juist averechts werken. Een verkeerde diagnose bij autisme kan dus behoorlijk impact hebben.

Hoe kan een verkeerde diagnose bij autisme ontstaan?  

Als vrouw word je vaak opgevoed om typische vrouwelijke trekjes en eigenschappen te ontwikkelen. Sociaal zijn, inlevingsvermogen, anderen helpen, je dienstverlenend opstellen etc. Omdat je natuurlijk aan de verwachtingen van je ouders en anderen wilt voldoen, doe je je best om je zo goed mogelijk te conformeren aan de eisen van je maatschappelijke- en je werkomgeving. Je drukt je gevoelens, moeheid, wensen en verwachtingen weg en je doet ontzettend je best om alle ballen in de lucht te houden. Bepaalde klachten en problemen worden gewoonweg nooit aan de mogelijkheid van autisme gelinkt.

Autisme onderzoek op de kenmerken van klassiek autisme

Omdat vroegere deficiënties in de DSM-5 veranderd zijn, valt nu alles m.b.t. het autisme spectrum onder Autisme Spectrum Stoornis. Echter is geen persoon met autisme hetzelfde. Er zullen altijd grote verschillen zijn. Autisme komt op alle opleidingsniveaus voor. Als in het reguliere circuit voornamelijk getest wordt op de ‘klassieke autisme kenmerken’, is het ook niet raar dat hier veelal de doelgroep hoogfunctionerende vrouwen met autisme gemist wordt. Dit zijn vrouwen die zich grotendeels zelfstandig redden en werken. Ze hebben vaak een baan, een gezin en kinderen. Echter  voelen ze zich vaak niet gehoord en begrepen door hun omgeving. Dit is een doelgroep die op ten duur uitvalt, chronisch moe is, meerdere burn-outs krijgt of regelmatig terugkerende depressieve klachten.

Lees ook autisme en burn-out en autisme en depressie.

Onder gediagnosticeerd autisme bij vrouwen

Omdat autisme bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen, worden bepaalde klachten vaak niet aan autisme gewijd. Te vaak worden serieuze klachten en problemen op het persoonlijk, sociaal vlak en werkgebied op andere wijze gediagnosticeerd. Een verkeerde of onvolledige diagnose bij autisme komt helaas steeds vaker voor. Vrouwen met hoogfunctionerend autisme krijgen daardoor allemaal labels opgeplakt die niet de werkelijke oorzaak van hun angsten, moeheid, depressie, perfectionisme of andere problemen weergeven. Als je vervolgens ook begeleiding en therapieën krijgt die vervolgens niet (goed) aanslaan of weinig effect hebben, kom je dus ook niet verder.

Lees ook autisme, faalangst en perfectionisme.

Diagnose hoogfunctionerend autisme is er (nog) niet

Een juiste diagnose autisme bij vrouwen is lastig als je geen klassieke autisme kenmerken vertoont volgens het ‘boekje’. Vrouwen zijn vaak in staat om hun sociaal tekortschieten te maskeren. Juist vrouwen met hoogfunctionerend autisme kunnen autisme kernmerken goed camoufleren. Dit aangeleerd gedrag wordt echter niet aangestuurd vanuit hun gevoel. Dit is vaak rationeel beredeneerd gedrag of kopiegedrag zoals ‘normale’ vrouwen dat doen. Als een vrouw met hoogfunctionerend autisme een autisme onderzoek laat doen, kan zelfs een klinisch psycholoog niet altijd een juiste diagnose stellen. Een officiële titel ‘hoogfunctionerend autisme’ is er helaas nog niet. Dat wil niet zeggen dat het er niet is, maar er is niet een ‘hokje’ waar het in past.

Lees meer over hoogfunctionerend autisme bij vrouwen.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen, vul dan je gegevens in op het contactformulier en dan nemen wij contact met je op.

“Ook jij hebt recht op zekerheid bij je autisme”