Heb je autisme en vind jij of anderen om je heen dat je vaak niet assertief genoeg bent?

Autisme en gebrek aan assertiviteit

Veel mensen met autisme zijn in sociale opzichten verminderd assertief. Ze hebben vaak minder behoefte aan sociale contacten. Ze nemen ook niet vaak eigen initiatief om (nieuwe) activiteiten te ontplooien. Al helemaal niet als het voor hen onoverzichtelijk is. Dit geeft al snel te veel prikkels en spanning. Als je niet goed weet hoe een situatie of gebeurtenis zal verlopen, dan zal je het al snel negeren of vermijden. Een deel van de mensen met autisme zijn meer ‘loners’ en ondernemen niet zoveel. Enerzijds omdat ze hier verminderde behoefte aan hebben en anderzijds omdat het ook weer sociale angst kan oproepen.

Angst voor veranderingen

De angst voor nieuwe situaties en veranderingen zijn vaak aanwezig bij mensen met autisme. Vooral voor veranderingen die je niet ziet aankomen, kunnen veel impact hebben. In eerste instantie wordt dan ook vaak weerstand gevoeld. Je blijft liever in je eigen comfort-zone en volgt je eigen planning. Zo kan je controle over alles houden en is het mooi overzichtelijk. Mensen met (hoogfunctionerend) autisme hebben doen hun best om zich zo goed mogelijk aan te passen aan veranderende omstandigheden. Met name in werk gerelateerde situaties. Dit is tevens erg vermoeiend, waardoor spanning, stress en overprikkeling steeds ergere vormen aan kan nemen.

Assertieve vaardigheden leren

Assertieve vaardigheden leren bij autisme, kan een aanvulling zijn in de persoonlijke ontwikkeling. Indien er een ASS-diagnose wordt gegeven, ligt psycho-educatie of therapie vaak voor de hand. Dit kan helpend zijn om meer over autisme en bepaalde problemen te weten te komen. Het aanleren van assertieve- en communicatieve vaardigheden, een hogere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen, worden hier niet altijd in behandeld. Het aanleren van assertieve vaardigheden kan helpen om bepaalde autisme problemen te verbeteren en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers met autisme ondervinden relatief vaak werkproblemen in sociale situaties, onderlinge verwachtingen, werkdruk en adhoc situaties in de tijdsplanning.

Lees ook : beter met autisme omgaan op je werk.

Autisme, assertiviteit en communicatie

Op het gebied van de onderlinge (sociale) communicatie komen ook vaak strubbelingen voor. Dit heeft ook vaak te maken met onderlinge verwachtingen. Je wilt natuurlijk voldoen aan de verwachtingen van anderen, maar loopt hierdoor wel vaak op je tenen. Camouflagegedrag komt hierbij veelvuldig voor. Natuurlijk wil je als volwaardig worden beschouwd en doe jij je best om zo goed mogelijk met anderen te communiceren. Maar omdat mensen met autisme over het algemeen niet zo van ‘social talks’ houden, doen ze liever niet mee aan koetjes en kalfjes gesprekken. Ook vinden sommige het lastig om goed uit hun woorden te komen. Helemaal als het om het uitspreken van hun mening, wensen en behoeften gaat. Want stel dat ze je raar vinden of niet meegaan in hetgeen wat je zegt of vraagt. Vragen stellen zal vaak ook niet je sterkste vaardigheid zijn. Autisme en communicatieproblemen zien we dan ook regelmatig voorkomen bij cliënten.

Assertieve vaardigheden aanleren

Het aanleren van assertieve vaardigheden op het gebied van grenzen stellen, eigen mening geven, feedback en kritiek ontvangen en sociale communicatie, kan zeker bijdragen aan meer zelfvertrouwen op het werk. Je kan hiervoor bij het Autisme Centrum een maatwerk assertiviteitstraining volgen. Dit kan in Groningen, Assen, Drachten en online in Teams. De training wordt volledig afgestemd op jouw ontwikkelingspunten en het aanleren van assertieve vaardigheden. Hierdoor werk je aan je sociale communicatievaardigheden en zal je zelfvertrouwen doen toenemen. Ook verminder je hiermee de nodige struikelblokken in de onderlinge communicatie met anderen.

Ga naar onze pagina assertiviteitstraining en vraag naar de mogelijkheden!

“Assertiviteitstraining bij autisme vergroot je communicatievaardigheden”