Waarom is solliciteren voor mensen met autisme vaak extra lastig? In ons gastblog van Cvster vertellen we hier meer over.

Solliciteren is uitdagend voor iedereen, maar als je autisme hebt is solliciteren vaak extra lastig. Autisme kan namelijk invloed hebben op jouw communicatie, sociale interacties en informatieverwerking. Hierdoor is het lastiger om jezelf goed te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Maak je geen zorgen! Er zijn namelijk verschillende manieren om het sollicitatieproces voor mensen met autisme gemakkelijker te maken.

Je cv en sollicitatiebrief

Solliciteren begint met het maken van een CV en sollicitatiebrief. Op je CV vermeld je je persoonsgegevens en maak je een profielschets waarin je wat over jezelf vertelt en aangeeft wat je sterke en zwakke punten zijn. Ook je werkervaring, opleidingen en vaardigheden komen op je CV te staan. Je kunt ook ingaan op cursussen die je hebt gevolgd, je hobby’s en interesses, taalvaardigheid en nevenactiviteiten.

Als je CV af is, volgt de sollicitatiebrief. Hierin stel je jezelf voor aan de werkgever. Maak goed duidelijk waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. In je motivatiebrief kun je verder ingaan op de sterke punten en vaardigheden die je in je CV hebt genoemd.

Hoe pak je het sollicitatiegesprek aan?

Als de werkgever enthousiast is over je CV en sollicitatiebrief, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek voeren is heel spannend. Bereid je er dus goed op voor. Lees je goed in het bedrijf en de functie in, zodat je geïnteresseerd overkomt en weet wat je kunt verwachten. Zo krijg je ook een beter beeld welke vaardigheden hier goed op aansluiten en kun je dit tijdens het gesprek benoemen.

De STAR-methode
De werkgever is vooral geïnteresseerd in wat jij kunt bijdragen aan het bedrijf. Het is daarom handig om het gesprek voor te bereiden met de zogenoemde STAR-methode. STAR staat voor Situatie, Taken, Actie en Resultaat. Het is een methode waar je je kwaliteiten, vaardigheden en competenties mee kunt benadrukken. Niemand heeft alleen maar sterke punten. Benoem dus ook je zwakke punten, maar geef ook meteen aan hoe je hiermee omgaat. Zo laat je zien dat je zelfkennis hebt en jezelf wilt blijven ontwikkelen.

Vragen die je kunt verwachten
Elk sollicitatiegesprek verloopt weer anders. Het is daarom lastig om je perfect op het gesprek voor te bereiden, omdat je niet precies weet welke vragen er worden gesteld. Er zijn wel een aantal standaardvragen die vaak bij sollicitatiegesprekken aan bod komen en waar je je op kunt voorbereiden:

  1. Kun je iets over jezelf vertellen?

Vertel hier kort iets persoonlijks over jezelf, maar ga vooral in op je werkervaring, kennis en vaardigheden, competenties en persoonlijke eigenschappen. Daar is de werkgever vooral in geïnteresseerd.

  1. Waarom wil je bij ons werken?

Ga hier in op wat je zo interessant vindt aan het bedrijf en waarom. Benadruk ook dat je goed bij het bedrijf past en de geschikte kandidaat bent voor de functie.

  1. Wat heb je ons te bieden dat anderen niet hebben?

Dit is hét moment om unieke eigenschappen te noemen waarmee je je onderscheidt. Laat zien dat je waardevol bent voor het bedrijf. Je kunt hier ook positieve punten noemen die autisme met zich mee kan brengen, bijvoorbeeld loyaliteit en betrouwbaarheid, een scherp oog voor details en zeer goede organisatorische vaardigheden.

  1. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Met deze vraag wil de werkgever erachter komen wat je wilt bereiken in je werk. Zo ziet hij of zij of je ambities bij de functie passen. Laat hier vooral zien dat je de ambitie hebt om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en in het bedrijf door wilt groeien.

Zelf vragen stellen
Je kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen. Zo kom je geïnteresseerd over én kom je meteen meer te weten over het bedrijf. Bereid daarom een paar vragen voor. Vraag bijvoorbeeld hoe een typische werkdag eruit ziet, met welke collega’s je het meest gaat samenwerken en welke taken en verantwoordelijkheden je krijgt.

Wel of niet vertellen dat je autisme hebt?

Tijdens het solliciteren kan het lastig zijn om te vertellen dat je autisme hebt. Je wilt de baan natuurlijk dolgraag bemachtigen, maar ook eerlijk zijn tegenover je potentiële toekomstige werkgever. Het wel of niet vertellen over je autisme is een persoonlijke keuze. Er is geen goede of foute beslissing. Sommige mensen kiezen er al voor om het te vermelden in hun CV of motivatiebrief, terwijl anderen het liever helemaal niet vertellen. Je (potentiële) werkgever hierover inlichten heeft voor- en nadelen.

Als je besluit om te vermelden dat je autisme hebt, kan dit de werkgever helpen begrijpen waarom je dingen op een bepaalde manier aanpakt. Hierdoor kunnen zij bepaalde aanpassingen doen in de werkomgeving of werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan meer structuur of duidelijke communicatie. Vertellen dat je autisme hebt heeft ook een keerzijde. Het kan bijvoorbeeld leiden tot discriminatie of vooroordelen.

Lees meer over de voor- en nadelen om te vertellen dat je autisme hebt.

Solliciteren met autisme en reacties van werkgevers

Evelien Brouwers, bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in de arbeid aan de Tilburg University, raadt aan om terughoudend te zijn met het delen van mentale ziektes en klachten tijdens een sollicitatieprocedure. Uit onderzoek blijkt dat de werkgevers sollicitanten met psychische klachten liever niet aannemen, bij 1 op de drie werkgevers geldt dat zelfs als de klachten voorbij zijn.

Twijfel je of je in je CV of motivatiebrief verplicht bent om te vermelden dat je autisme hebt? Dan is het handig om te weten dat je alleen verplicht bent om het te melden als je aandoening gevolgen heeft voor hoe je functioneert op de werkvloer. Bijvoorbeeld als je bepaalde taken die in de functieomschrijving staan niet uit kunt voeren. Is dat niet geval, dan is het aan jezelf of je je autisme diagnose wilt melden of niet.

Autisme diagnose later vertellen?

Heb je tijdens je sollicitatie niet verteld dat je autisme hebt? Dan komt er, nadat je  aangenomen bent, een moment waarop je dit wel zal moeten doen. Bijvoorbeeld als je extra aanpassingen nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Ook als blijkt dat het soms niet helemaal soepel verloopt in de onderlinge communicatie. Je kunt hiervoor een gesprek aangaan met je leidinggevende. Je ook aankloppen bij de HR-afdeling van het bedrijf die jou daarmee kan ondersteunen.

Lees meer over autisme en werken.

De randzaken

Bereid niet alleen het sollicitatiegesprek zelf, maar ook de randzaken goed voor. Zorg dat je een nette outfit klaar hebt hangen. Twijfel je over wat je aan moet trekken? Kies dan voor een wat formele look, dan zit je altijd goed. Neem een print van de functieomschrijving, je CV en je sollicitatiebrief mee zodat je tijdens het gesprek mee kunt lezen. Denk ook aan een notitieboekje om aantekeningen te maken.

Check van tevoren of er geen vertragingen zijn op je route zodat je niet te laat komt, want dat maakt natuurlijk geen goede eerste indruk. Het beste is om er ongeveer tien minuten voordat het gesprek begint te zijn. Heel veel succes!

Bron: cvster.nl

“Solliciteren met autisme vraagt om goede voorbereiding”