Studeren met autisme valt niet altijd mee. Kan jij hier misschien ondersteuning in gebruiken?

Studeren met autisme: wat maakt het lastig?

Studeren met autisme is voor een student met autisme vaak extra lastig. De sociale interactie met mede studenten loopt niet altijd zo soepel door de onrust in je hoofd. Soms is het lastig om je taken goed te plannen en te organiseren. Bovendien wordt er veel van je verwacht en gevraagd en heb je vaak het gevoel dat je op je tenen moet lopen. Dit kan weer leiden tot overprikkeling, stress en angst om te falen. Daarnaast zit je vaak ook met tijdsdruk om je taken op tijd af te hebben. Studeren met autisme kan dus heel stressvol zijn.

In het laatste jaar van je studie of opleiding?

Zit je in je laatste jaar van je opleiding of studie, dan is het natuurlijk cruciaal om te slagen. Daar hangt tenslotte wel een diploma van af. In bepaalde gevallen heeft een school, onderwijsinstituut of universiteit geen of weinig kennis van autisme binnen het onderwijs. Het kan voor een student dan extra belastend zijn, zonder extra hulp en begeleiding. In dat geval kan het Autisme Centrum maatwerk autisme begeleiding geven. Helemaal als jij als student je zo goed mogelijk wilt voorbereiden op je leven na je studie.

Met je autisme de arbeidsmarkt op?

Kies je voor om na je opleiding of studie te gaan werken? Dan komt er helemaal veel op je af. Hoe kan jij je er als student met autisme zo goed mogelijk op voorbereiden? Binnen ons Autisme Centrum kunnen wij je verder helpen om je startklaar voor de arbeidsmarkt te maken.

Met behulp van een sollicitatietraining, een goed CV en overtuigende sollicitatiebrieven, weet jij je straks goed op de arbeidsmarkt te presenteren. Ook gaan wij kijken waar je tegenaan loopt, je (verborgen) struikelblokken en/of angsten en wij doen samen een uitgebreide arbeidsmarkt- en loopbaanoriëntatie.

Wat heb je nodig na je studie?

Autisme Centrum Groningen maakt zich sterk om jongeren en (pas afgestudeerde) studenten met autisme, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en een werkend leven met autisme. Afhankelijk van je behoefte, stemmen we onze autisme begeleiding en coachingsessies zo goed mogelijk af op jouw persoonlijke behoefte. Wil je werken aan je assertiviteit en zelfvertrouwen, dan is onze assertiviteitstraining voor mensen met autisme een aanrader.
Deze training geeft je meer zelfinzicht over je autisme problematiek. Daarbij krijg je handvaten hoe je met autisme moet omgaan in een werkomgeving. Ook hoe je dit bespreekbaar kunt maken bij je nieuwe werkgever. Denk jij of je ouders dat je deze ondersteuning nodig hebt of wil je hier meer over weten?

Lees hier meer over op autisme training voor studenten.