Autisme en negatief doemdenken gaan vaak samen. Waarom ben je hier meer gevoelig voor?

Autisme en negatief doemdenken

In de praktijk zien wij regelmatig dat mensen met autisme gevoeliger zijn voor negatief doemdenken. Vaak doordat je graag aan de verwachtingen wil voldoen, maar dat het je niet altijd lukt of vreest dat het je niet lukt. Als je werkt, wil je natuurlijk zo goed mogelijk je best doen. Ook realiseer je je dat je vaak een stapje harder moet zetten om alles te doen wat ervan je verwacht wordt. Je kan je dan zorgen maken en doet onbewust aannames dat je het niet kunt of dat je het nooit zo goed zult kunnen dan anderen. Wat zullen ze wel niet van je vinden en denken?

Negatieve gedachten op het werk

Hoe hoger en verantwoordelijker je functie, hoe vaker je je zorgen maakt of het je wel allemaal lukt. Hierdoor ben je gevoeliger om je te laten leiden door negatieve aannames, want stel dat ze niet tevreden zijn? Zeker al je ook vrij kritisch bent op jezelf en misschien ook naar anderen. Hoe hoger je eisen aan jezelf stelt, hoe zwaarder je het ook voor jezelf maakt. Je moet dat project goed doen, je moet die en die taak afmaken en je wilt ook absoluut geen fouten maken. Hiermee leg je jezelf bewust of onbewust veel druk op. Dit kan weer leiden tot perfectionisme en negatief doemdenken.

Hoge eisen van je omgeving

Indien er hoge eisen aan je worden gesteld, wordt je vanzelf kritisch op je eigen functioneren. Dit legt uiteraard een hoge druk op je. Afhankelijk van je frustratietolerantie en stressgevoeligheid, kan dit veel impact hebben op je systeem. Je wilt natuurlijk ook niet onderdoen voor je collega’s. Je moet jezelf afvragen of sommige eisen ook realistisch en haalbaar zijn. Ga met je leidinggevende in gesprek als je merkt dat je niet (meer) aan alle eisen kunt voldoen. Juist als dit tot veel zorgen leidt of je ’s avonds ligt te piekeren hoe je het moet volhouden. Lees meer over autisme en omgaan met stress.

Onderliggende angsten bij negatief doemdenken

Soms kunnen onderliggende angsten invloed uitoefenen op negatief doemdenken bij autisme. Zeker als dit faalangst betreft. Dit kan veel spanningen, stress en zorgen geven. De angst om te falen of niet het niet goed genoeg kunnen, kan steeds weer omhoog kunnen. De vraag is of het ook realistisch is. Als je onbewust veel negatieve aannames maakt of sterke eigen overtuigingen hebt, leidt dit vaak naar negatief doemdenken. Als je hierin doorschiet, wordt het steeds lastiger om positief te denken vanuit de realiteit. Kloppen je negatieve gedachtes en toets je die ook aan de praktijk zoals het werkelijk is? Het is heel belangrijk om je negatief doemdenken onder controle te krijgen en hier aan te werken.

Waarom zijn mensen met autisme meer gevoelig voor negatief doemdenken?

Het is niet altijd duidelijk aan te geven waarom mensen met autisme extra gevoelig zijn voor negatief doemdenken. Door je weet dat je in bepaalde opzichten anders denkt, voelt en ervaart, wil je toch gelijkwaardig zijn aan anderen. Vanuit het autismebrein ben je vaak gevoeliger voor negatieve stressneuronen. Je raakt sneller overprikkelt, ervaart vaker een hoger stresslevel en zal dingen eerder vanuit een negatief aspect zien. Dit gaat vaak onbewust, maar je kan hier zeker wel alert op worden. Negatief doemdenken bij autisme is vaak gebaseerd op het willen behalen van prestaties, gevoelig zijn voor de mening van anderen, de aanname niet kunnen voldoen en denken in doemscenario’s.

Kan je negatief doemdenken veranderen?

Het is zeker aan te raden om negatief doemdenken bij autisme te verminderen. Leren om negatieve denkpatronen te doorbreken. Leren omdenken in die situaties waar het nodig is. Dit vraagt om breintraining, maar dit geeft je meer bewustwording van je eigen (negatieve) denkpatronen en de onderliggende oorzaak hiervan. In onze assertiviteitstraining bij autisme, kunnen we dit trainingsonderdeel met je doornemen. Samen met negatieve denkpatronen doorbreken, leren loslaten, angsten en piekergedrag overwinnen en meer kennis krijgen over je eigen cirkel van invloed.

“Autisme en negatief doemdenken aanpakken met breintraining”