Welke banen voor mensen met autisme zijn eigenlijk geschikt en binnen welke sectoren vind je ze het meest?
Onwetendheid bij werkgevers over autisme
Mensen met autisme vinden relatief gezien vaak moeilijker een baan. Ook zijn veel werkgevers huiverig om een werknemer met autisme in dienst te nemen. Vaak is dit onwetendheid, omdat werkgevers weinig kennis van autisme op de werkvloer hebben. Er zijn helaas nog veel vooroordelen, waarbij autisme nog veel vragen oproept. Uit onderzoek blijkt dat slechts 29% van de mensen met een autisme spectrum stoornis een reguliere baan heeft. Dit is natuurlijk veel te weinig.
Meer oog voor de talenten van werknemers met autisme
Het gedrag van een persoon of werknemer met autisme worden vaak gezien als een handicap. Daarom is het belangrijk om juist de kwaliteiten en unieke talenten van een werknemer met autisme op de voorgrond te zetten en hier de voordelen uit halen. Een aantal bijzondere talenten waar mensen met autisme vaak over beschikken zijn onder meer:
Het is spijtig als een werkgever geen oog heeft voor deze unieke talenten. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven en projecten om mensen met autisme weer aan een reguliere baan te helpen binnen een passende werkomgeving. Met behulp van persoonlijke loopbaanbegeleiding bij autisme, kunnen wij medewerkers met autisme binnen ons Autisme Centrum begeleiden voor regio Groningen, Friesland en Drenthe.
Jobcoaching bij autisme op de werkvloer
Werkgevers en werknemers kunnen bij ons Autisme Centrum ook jobcoaching aanvragen. Daarbij geven wij, naar behoefte, advies aan leidinggevenden over autisme op de werkvloer. Waar wenselijk en nodig onderhouden wij daarbij goed contact met de werknemer en met het bedrijf. Voor de werknemer met autisme is het belangrijk dat hij of zij zijn of haar baan kan behouden. Vaak komt het dan ook helemaal goed als de medewerker persoonlijke begeleiding krijgt en altijd een luisterend oor heeft. Eventuele problemen die zouden kunnen ontstaan, kunnen op deze manier dan gelijk besproken worden. Dit schept duidelijk en onderling begrip.
Over het algemeen zijn werknemers met autisme juist hele loyale werknemers.
Zij blijven het liefst bij één baas werken, zodat zij zich vast kunnen houden aan een voor hen bekend dagritme, werkinstructies, structuur, werkomgeving en collega’s.
Wat voor baan past bij werknemer met autisme?
Afhankelijk van de genoten opleiding, werkervaring of bijscholing, kan een medewerker met autisme verschillende functies uitvoeren. Door juist in te zetten op de unieke kwaliteiten en talenten, maakt een werkgever optimaal gebruik van een werknemer met autisme. Vooral in de ICT zijn de analyserende eigenschappen, het autodidactische en scherp oog voor detail, zeer wenselijk. Je ziet dan ook steeds meer ‘computernerds’ met autisme en vaak in de rol van programmeur, software ontwikkelaar, applicatiebeheerder of cyber security expert.
Verschillende banen voor mensen met autisme
Met hun cijfermatig inzicht en analyserend vermogen, zijn werknemers met autisme ook goed in het werken met cijfers, als boekhouder of een andere baan binnen de financiële sector. Veel mensen met autisme geven de voorkeur aan een computer en kantoor gerelateerde baan. Ook vind je werknemers met autisme in wetenschappelijke beroepen, of als tekenaar, schrijver, onderzoeker of een baan gerelateerd aan muziek. Iemand met autisme werkt het liefst zo veel mogelijk zelfstandig en zal nooit een sterke teamplayer worden.
Sinds 2017 diagnose ASS
Ik werk in de gehandicaptenzorg gediplomeerd
Dat wordt niet genoemd
Hallo. Ik ben 54 jaar en ik ben me nog maar net bewust van mijn autisme. Ik werk in de bouw. Ene keer als zelfstandig bedrijf en andere keer als zzp er voor een detacheerder.
Heb alle bedrijven hier in stad al gehad. Wordt vaak ontslagen maar neem ook vaak ontslag.
Zit nu weer thuis vanwege nietige probleempjes die beter uitgepraat hadden kunnen worden. Maar het is me deze keer niet gelukt om mijn grenzen aan te geven bij mijn toch wel aardige baas.Er gaat zo per jaar toch minstens 2 werkmaanden verloren door dit soort moeilijkheden.
Ik ben werkzaam in het onderwijs als wiskunde leraar, (zie antwoorden van mij bij andere blogs), dat staat er ook niet bij, maar dat is maar goed ook. Dat is echt geen advies als baan voor mensen met autisme.
Een coachende rol, maar dan wel 1 op 1, zou wel goed kunnen. Persoonlijke coaching, zeg maar.
Ik ben in een opleiding om te gaan werken met dieren. Dit is voor zo ver ik weet ook geschikt voor mensen met autisme, werken met dieren. Misschien is dat een juiste keuze om dit er ook bij te zetten in jullie tekst:) Nu nog een bijbaantje in de tussentijd.