Voordelen en nadelen diagnose autisme

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen en nadelen van een diagnose autisme en waar heb je het voor nodig?

Voordelen en nadelen van een diagnose autisme

Veel mensen die een vermoeden van autisme hebben, willen hier zekerheid over. Logisch natuurlijk, maar je moet je wel afvragen waarom je een officiële autisme diagnose wilt hebben. Zeker op volwassen leeftijd. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, is de wetenschap dat er sprake is van autisme kenmerken genoeg om hier rekening mee te kunnen houden. Er zitten altijd voordelen aan een autisme diagnose, maar er kunnen ook nadelen aan zitten.

Diagnose autisme: de voordelen

De voordelen van een autisme diagnose is natuurlijk dat het (eindelijk) duidelijkheid geeft over je klachten. Zeker als er al jaren voorbij zijn gegaan, waarbij je klachten niet aan autisme spectrum stoornis gelinkt zijn. Door duidelijkheid te creëren kan je hier rekening mee houden. Daarbij natuurlijk ook je (werk)omgeving. Met een officiële autisme diagnose, kun je ook bepaalde behandelingen en therapieën vergoed krijgen. Afhankelijk van je doel kun je je dus afvragen waarvoor jij een mogelijke autisme diagnose nodig hebt. Een ander voordeel is dat je het kunt communiceren naar je omgeving, zodat ze hier zo veel mogelijk rekening mee kunnen houden.

De mogelijke nadelen bij volwassenen met autisme

De nadelen die er zijn is dat er behoorlijke tijd overheen kan gaan om een officiële diagnose te krijgen. De wachttijden om een psychologisch autisme onderzoek aan te vragen, zijn vaak al zes tot soms negen maanden of nog langer. Wil je hier dus op korte termijn zekerheid over, wordt dat lastig. Ook kan het behoorlijk confronterend zijn om (toch) de diagnose autisme op latere leeftijd te krijgen. Mensen kunnen daarbij het gevoel krijgen dat ze niet voor ‘vol’ worden aangezien of voelen zich minderwaardig. Zeker als er sprake is van diverse problemen, hebben ze veel vragen. Ook willen ze weten hoe ze met hun autisme en werk problemen moeten omgaan.

Als je de diagnose autisme krijgt

Als je eenmaal de diagnose autisme hebt gekregen, kan dat behoorlijk wat bij je losmaken. Wellicht ook gevoelens van (h)erkenning doordat jezelf en anderen nu weten waar bepaald gedrag vandaan komt. Het kan echter ook voelen als een soort van handicap, want je draagt het nu wel de rest van je leven bij je. In dit filmpje kun je meer te weten komen over de voor- en nadelen van een diagnose autisme.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Statement.
Ik Accepteer

Autisme test aanvragen

Heb je een vermoeden van (hoogfunctionerend) autisme en wil je graag op korte termijn hier meer zekerheid over? Dan kan je bij ons een (online) autisme test aanvragen. Binnen 4 tot 6 weken kunnen wij deze autisme test bij je afnemen. Dit is géén officiële autisme diagnose met een diepgaand psychologisch onderzoek. Met onze autisme test kunnen wij wel constateren in welke mate jij voldoet aan de autisme kenmerken in de DSM-5. Daarbij geven wij ook gelijk advies over je ontwikkelingspunten en leerdoelen voor de toekomst.

Klik hiervoor door naar onze pagina autisme test aanvragen.