Autisme camoufleren

Autisme camoufleren en net doen alsof je geen autisme kenmerken hebt. Mensen met hoogfunctionerend autisme doen dit het meest. Waarom doen ze dat?

Autisme camoufleren

Juist mensen met hoogfunctionerend autisme doen vaak erg hun best om autisme te camoufleren. Ze willen liever niet dat iemand het weet. Helemaal niet in hun werkomgeving. Vaak doen ze hun uiterste best om autisme camoufleren mogelijk te maken. Dit kost hen echter veel energie. In de praktijk leren ze dit door gedrag van anderen te bestuderen en te kopiëren. Waar mogelijk bedenken ze communicatie strategieën om de sociale- en communicatieve kloof door hun autisme te overbruggen. Het leidt vaak tot verwoede pogingen om neuro typische gedragingen op sociaal gebied te camoufleren.

Het maskeren van autisme kenmerken

Als je (hoogfunctionerend) autisme hebt, wil je zo normaal mogelijk overkomen. Je observeert mensen en analyseert hun gedrag. Dit ‘aangeleerd’ gedrag probeer je dan te kopiëren, ook al komt het dus niet uit jezelf. Het nabootsen van anderen is vaak de basis van het autisme camoufleren. Het is een soort masker en ‘overlevingsstrategie’ naar de buitenkant om geaccepteerd te worden. Sociaal gedrag kopiëren is het thema van deze uitzending van AutismeTV. Klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys van Interpsy in Groningen legt uit waarom mensen met autisme hun kenmerken proberen te camoufleren. Zij is betrokken bij diverse onderzoeken over autisme bij vrouwen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Statement.
Ik Accepteer

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen, vul dan je gegevens in op het contactformulier en dan nemen wij contact met je op. Natuurlijk kun je ons ook bellen of een e-mail sturen.