Verkeerde diagnose bij autisme

Het gebeurt helaas vaak dat mensen met autisme een verkeerde diagnose krijgen. In deze video doen Rosalie, Jelmer en psychologen hun verhaal.

Verkeerde diagnose bij autisme 

Ook bij het Autisme Centrum horen wij vaak van onze cliënten dat zij jarenlang niet de juiste diagnose hebben gekregen. Psychologen, het GGZ en andere specialisten zijn dus niet altijd in staat om de juiste diagnose autisme te stellen. Hierdoor krijgen mensen een verkeerde ‘label’ opgeplakt. Denk hierbij aan angststoornissen, ODD, ADD depressie, PTTS, Borderline en persoonlijkheidsstoornissen. Mensen kunnen hier erg onder leiden. Zeker als ze hierdoor niet de juiste behandeling krijgen of therapieën krijgen die juist averechts werken.

Hoe komen misdiagnoses bij autisme voor?

Juist mensen in het (hoogfunctionerend) autisme spectrum, krijgen soms pas na jarenlang een diagnose Autisme Spectrum Stoornis. Echter lang niet altijd. Al die jaren dat zij tegen diverse problemen aan zijn gelopen, zijn de onderliggende oorzaken van de klachten niet herkend. Daardoor blijven ze zich ongehoord en onbegrepen voelen. Ze krijgen dan wel hulp, maar niet waar het voor bedoeld is. Klinisch psycholoog Jan Derksen legt in dit filmpje uit waarom het hier vaak mis gaat. Een verkeerde diagnose bij autisme kan betekenen dat je dus verkeerde behandelingen krijgt die niet aanslaan. Dat is natuurlijk een ernstige zaak.

Rosalie hoorde pas na 13 jaar dat ze autisme had

Rosalie liep al heel jong tegen grote problemen aan en kreeg het ene na het andere psychiatrische label. Maar geen van die diagnoses bleek te kloppen. Sinds een paar jaar weet zij dat zij autisme heeft. Ook bij andere patiënten met ernstige psychiatrische problemen komen misdiagnoses voor. De kwaliteit van de diagnostiek staat onder druk door tijdsgebrek en bezuinigingen. Ggz-instellingen laten net afgestudeerde psychologen diagnostisch onderzoek doen in plaats van ervaren psychiaters en klinisch-psychologen. Een verkeerde diagnose bij autisme kan leiden tot verkeerde behandelingen van de patiënt. Deze kunnen niet of zelfs averechts werken.

Bekijk hier het filmpje.

Verkeerd gediagnosticeerd

Heb je vragen of wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen, vul dan je gegevens in op het contactformulier en dan nemen wij contact met je op. Natuurlijk kun je ons ook bellen of een e-mail sturen.