Emotionally Focused Therapie (EFT) is een therapie die de verbinding tussen twee partners kan verbeteren. EFT zou ook kunnen bijdragen aan het versterken en verdiepen van de relatie bij autisme.

Emotiegerichte therapie: wat houdt dat in?

Emotiegerichte therapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie bij personen die vastlopen in hun relatie of hierbij diverse (communicatie) problemen ervaren. Zeker als er vaak onbegrip, boosheid, verdriet en eenzaamheid heerst in de relatiesfeer. Een EFT therapeut begeleidt cliënten om inzicht te krijgen in onderliggende patronen die debet zijn aan de oplopende spanningsvelden in de relatie. Met name wat zich afspeelt op het emotioneel en gevoelsmatig vlak. EFT is een vorm van therapie met als doel de verbinding tussen beide partners of met jezelf te herstellen en te verdiepen.

Veilige basisverbinding met jezelf

De meest basale behoefte van de mens is een veilige basisverbinding met zichzelf en met belangrijke anderen in onze omgeving. Een soort van ‘thuiskomen’ bij jezelf en vandaar uit veilige verbindingen met anderen kunnen aangaan. Mensen die veilig emotioneel verbonden zijn, voelen zich veerkrachtiger, sterker en gelukkiger. Emotionele verbondenheid biedt een vorm van veiligheid. Emotionele onthechting en isolatie geeft juist meer een gevaarlijk gevoel. Als je weinig verbinding ervaart, ga je krachtig reageren naar je omgeving, of je trekt je juist terug in jezelf en gaat verbinding uit de weg.

Gebrek aan emotionele verbinding ervaren

Bij veel mensen met autisme is verbondenheid met anderen niet vanzelfsprekend. Mede omdat een deel minder goed is afgestemd op zijn innerlijke gevoelswereld. Sommige vinden het moeilijk om situaties gevoelsmatig te ervaren en blijven meer in hun eigen veilige rationele benadering en in de onderliggende communicatie. Voor de partner is dit dan weer lastig, omdat die dan weer een gebrek aan onderlinge verbondenheid mist. Veel discussies, ruzies en conflicten kunnen mede ontstaan doordat de persoon met autisme minder goed is afgestemd op de gevoelsmatige en emotionele kant van verbinding met anderen.

Veel voorkomende hechtingsstijlen

Hechting is de manier hoe mensen met elkaar verbinden. Hoe zich dat door de jaren heen ontwikkeld, wordt grotendeels al bepaald in de jeugd en hoe iemand zelf is grootgebracht. Als er veel veiligheid is ervaren, ontstaat er vertrouwen in de ander en in de wereld. Als iemand veel onveiligheid, stress, afwijzing of pesterijen heeft ervaren, ziet iemand de wereld als een onveilige, onvoorspelbare plek. Om verschillende redenen zien wij dat mensen met autisme eerder een angstige of vermijdende hechtingsstijl ontwikkelen. De een zoekt juist heel veel veiligheid, heeft veel waardering en geruststelling nodig en stelt zich afhankelijk op. Een ander wil juist zijn eigen zelfstandigheid en onafhankelijkheid behouden en streeft eigen autonomie na, waarbij te veel nabijheid juist ongemakkelijk voelt.

Hoe kan EFT-therapie helpen?

EFT is een effectieve en doeltreffende vorm van relatietherapie met als doel de onderlinge verbondenheid weer te versterken. Met emotiegerichte therapie leer je steeds beter je eigen en elkaars gevoelens, emoties, angsten en behoeftes te begrijpen. De therapie verloopt in drie fasen, waarbij er veel meer begrip voor elkaar en voor elkaars waarden en hechtingsstijl komt. Iedereen reageert van uit zijn eigen patronen, maar als deze patronen er niet toe bijdragen dat de relatie versterkt wordt, is het belangrijk om deze patronen goed in kaart te brengen. Bedoeld om onderliggende problemen op te lossen, behoeften vast te leggen en voor het herstellen en verbeteren van de emotionele verbinding tussen partners.

“Emotiegerichte therapie bij autisme om verbinding te herstellen”